Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i grzybami leśnymi

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i grzybami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10239

Dodano:

Odsłon: 6920

Pyszny obiad lub kolacja, smaczne wykorzystanie grzybów, których u nas sporo :-)

Składniki

  • Ciasto francuskie 27,5 dag (nie wykorzystałam całego)
  • Farsz:
  • piersi z kurczaka 1 podwójna
  • grzyby leśne 30 dag (jeśli ktoś nie ma leśnych, mogą być pieczarki)
  • cebula 1 duża
  • jajko 3
  • jogurt naturalny 18 dag
  • ser żółty starty 20 dag
  • soł, pieprz, zioła prowansalskie
  • pesto czerwone pikantne 3 łyżeczki (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zeszklenia. Grzyby oczyścić, podgotować i przesmażyć na cebuli. Na osobnej patelni usmażyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Przełożyć je do grzybów, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Ciasto francuskie wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę od tarty. Opcjonalnie posmarować cienko pesto, wyłożyć nadzienie z kurczaka i grzybów.

  2. Jajka i jogurt zmiksować blenderem, wylać równomiernie na farsz i posypać wszystko startym na grubych oczkach serem.

  3. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200 stopni (do momentu aż ser się roztopi, a masa jajeczno-jogurtowa nie będzie płynna). Można podawać z kleksem ketchupu. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 września 2013 Jeszcze jedno, pięknie i apetycznie pokazany sposób wykonania, podwójny kciuk, pozdrawiam :)) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 września 2013 Taka tarta to dla mnie wymarzone jedzonko, po prostu uwielbiam :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń