Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z fetą i pomidorami"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 455
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 212
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 455
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 212
Przepis dnia
Składniki
Masło posiekać nożem z przesianą mąką i szczyptą soli. Gdy powstaną grudki, dodać wodę i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Można też ciasto zrobić dzień wcześniej.
Pomidory umyć, następnie zalać wrzącą wodą. Po minucie zahartować i obrać ze skórki. Ser feta pokroić w drobną kostkę, mozzarellę w plastry. Śmietanę zmiksować z jajkiem, dodać fetę, doprawić solą, pieprzem i oregano. Oliwki pokroić.
Formę na tartę natłuścić. Wylepić ciastem, ponakłuwać i podpiec w 180oC 15-20 minut. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry sera mozzarella z pomidorami, posypać oliwkami i zalać przygotowaną śmietaną z fetą. Zapiekać około 40 minut.Źródło: Twoje Imperium