Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z groszkiem i mozzarellą"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12449
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13411
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5671
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12449
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13411
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5671
Składniki
45 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 6 porcji.
Schłodzone masło siekam z przesianą mąką i szczyptą soli. Dodaję jajko i zimną wodę, zagniatam. Wkładam do lodówki na 30 min.
Wrzucam mrożony groszek na gotującą się osoloną wodę. Blanszuję przez 5 min. Pokrojone dymkę i szczypior podsmażam na maśle przez 2-3 min. Dodaję groszek, doprawiam solą i czarnym pieprzem. Śmietanę mieszam z jajkami, mozzarellę ścieram na tarce o dużych oczkach.
Wykładam ciastem formę do tarty, nakłuwam widelcem. Nakładam groszek, zalewam śmietaną, posypuję serem i pieprzem cayenne. Piekę 20-25 min w 180°C.
Delikatna, wiosenna. Uwielbia ją cała moja rodzina. Beata Szlendak ze Starej WsiŹródło: Kobieta i życie