Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z kurczakiem i szpinakiem to prosta zapiekanka na kruchym cieście, w której zakochają się wszyscy członkowie twojej rodziny. Jest aromatyczna, wilgotna, pełna smaku oraz idealnie zbilansowanych substancji odżywczych. Podaj to danie na codzienny obiad, ale także na wszelkiego rodzaju ważniejszych wydarzeniach rodzinnych czy nawet na piknikach i imprezach plenerowych.
Farsz tej tarty zawiera mięso kurczaka, który jest bogatym źródłem białka budującego mięśnie. Jest też niskokaloryczny, przez co jest polecany osobom na diecie redukcyjnej czy sportowej. Z kolei szpinak dostarcza żelaza odpowiedzialnego za prawidłowe dotlenienie całego organizmu oraz witamin C, E i A, które wpływają pozytywnie na odporność i hamują aktywność wolnych rodników doprowadzających do uszkodzeń na poziomie DNA. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność całego dania, użyj niskotłuszczowej śmietany lub jogurtu greckiego, a także sera żółtego w wersji light.
Używaj zimnego masła i wody o bardzo niskiej temperaturze. Zagniataj ciasto szybko, by tłuszcz się nie roztopił, ale jednocześnie bardzo dokładnie, by rozwinąć gluten odpowiadający za późniejszą chrupkość. Niezbędny jest też odpoczynek w lodówce przez co najmniej 30 minut, co zapobiega kurczeniu podczas pieczenia. Wstępne podpiekanie kruchego ciasta przed nałożeniem farszu to klucz do sukcesu. Wyłóż ciastem formę i wiele razy nakłuj je widelcem. Dobrą metodą jest przykrycie go papierem do pieczenia i obciążenie suchą fasolą lub ryżem, które zapobiegną puchnięciu masy. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia należy usunąć papier z odważnikami i pozostawić spód do lekkiego zrumienienia. Pamiętaj też, że samo nadzienie nie może być zbyt wilgotne - zarówno mięso, jak i szpinak mrożony oddają dużą ilość wody, która może rozmiękczyć tartę. Dlatego zaleca się podsmażenie składników przed włożeniem do spodu. Dotyczy to wszystkich wersji tego dania, także tarty z cebulą.
Wszystkie składniki tej tarty muszą być idealnie doprawione i łączyć się harmonijnie ze sobą. Kostkę kurczaka przed usmażeniem dobrze jest doprawić solą, pieprzem czy papryką czerwoną. Miłośnicy wyrazistszych smaków powinni dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub szczyptę pieprzu cayenne. Jeśli nie masz czasu, możesz też użyć gotowej przyprawy do kurczaka dostępnej w większości sklepów spożywczych. Szpinak mrożony należy rozmrozić i bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, która może rozrzedzić farsz i przyprawy. Świeży szpinak wystarczy umyć. Niezależnie od rodzaju użytych liści, musisz je krótko poddusić na patelni do miękkości i odparowania resztek wilgoci. Nie zapomnij dodać soli! Przygotowany szpinak możesz połączyć z mięsem i resztą składników. Jeśli zostaną ci resztki, możesz je wykorzystać do przyrządzenia przepysznego kurczaka ze szpinakiem.
Wszystkie składniki tarty są łączone przez kremowy sos beszamelowy na bazie jajek, sera żółtego i śmietany. W trakcie pieczenia gęstnieje on tak mocno, że nadaje się do krojenia! Pamiętaj, że wybór sera ma ogromne znaczenie. Typy takie jak: mozzarella, gouda, cheddar lub ementaler, nadaje kremowości. Ser feta lub ser kozi dodadzą słonej, pikantnej nuty, a z kolei starty ser parmezan wzmocni smak dania. Na podpieczone ciasto wyłóż najpierw garść startego sera, a dopiero następnie pozostałe produkty i sos.
Niestety przekonasz się o konsystencji nadzienia do tarty ze szpinakiem i kurczakiem dopiero po wyjęciu dania z pieca, kiedy będzie już za późno na ewentualny ratunek. Niczym się jednak nie przejmuj, bo to doświadczenie czyni mistrza! Jeśli twoja potrawa wyszła zbyt mokra, to znaczy, że albo w szpinaku pozostało zbyt dużo wody, albo w sosie jest za dużo płynnych składników i następnym razem dodaj 1-2 łyżki śmietany mniej. Jeśli z kolei nadzienie jest zbyt suche, to oznacza zbyt dużo jajek - piekąc następną tartę użyj mniejszych lub zmniejsz ich liczbę.
W tym przepisie użyto świeżych pomidorów koktajlowych, które dostarczają całości słodyczy i lekkiej kwaskowatości. Możesz też jednak eksperymentować z pomidorami suszonymi, oliwkami czy nawet kaparami. Sprawdź, jakie połączenie smaków będzie ci najbardziej odpowiadać.
Składniki
Do miski wsyp mąkę, zioła i sól, dodaj zimne masło i zacznij wyrabiać. Dolej kilka łyżek zimnej wody i szybko zagnieć gładkie ciasto. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij z lodówki, rozwałkuj na stolnicy i wyłóż do foremki o średnicy 25 cm tak, by boki ciasta lekko wystawały na zewnątrz. Nakłuj widelcem spód oraz zrób wzorki na bokach tarty i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Po tym czasie wyjmij z pieca i wystudź.
Podczas pieczenia spodu przygotuj nadzienie. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż drobno posiekaną cebulkę, aż stanie się błyszcząca. Dodaj świeży lub mrożony szpinak, podsmażaj kolejną chwilę, następnie dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Zostaw na ogniu parę minut, aż kurczak stanie się miękki.
W dużej misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, sypkie przyprawy i dolej mleko. Wymieszaj całość. Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój na pół, a żółty ser zetrzyj na tarce.
Na podpieczony spód tarty wyłóż połowę startego sera, przesmażony farsz z patelni, pomidorki koktajlowe, resztę sera, a następnie polej całość masą jajeczną. Przełóż tartę do piekarnika i piecz przez 50-55 minut w 180°C, aż środek się zetnie, a wierzch będzie lekko złocisty.
Po upieczeniu wyjmij tartę z pieca i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia, a dopiero po tym czasie pokrój. Dzięki temu trójkąty tarty zachowają ładny kształt.