Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z kurczakiem i szpinakiem jest pełna pysznych smaków, choć składa się z prostych składników. Wypełniona po brzegi kremowym nadzieniem pełnym warzyw i soczystych kawałków mięsa oraz kruche ciasto z dodatkiem ziół sprawiają, że tarta staje się idealna.
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 6057
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6300
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10296
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 6057
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6300
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10296
Składniki
Do miski wsyp mąkę, zioła i sól, dodaj zimne masło i zacznij wyrabiać. Dolej kilka łyżek zimnej wody i szybko zagnieć gładkie ciasto. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij z lodówki, rozwałkuj na stolnicy i wyłóż do foremki o średnicy 25 cm tak, by boki ciasta lekko wystawały na zewnątrz. Nakłuj widelcem spód oraz zrób wzorki na bokach tarty i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Po tym czasie wyjmij z pieca i wystudź.
Podczas pieczenia spodu przygotuj nadzienie. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż drobno posiekaną cebulkę, aż stanie się błyszcząca. Dodaj świeży lub mrożony szpinak, podsmażaj kolejną chwilę, następnie dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Zostaw na ogniu parę minut, aż kurczak stanie się miękki.
W dużej misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, sypkie przyprawy i dolej mleko. Wymieszaj całość. Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój na pół, a żółty ser zetrzyj na tarce.
Na podpieczony spód tarty wyłóż połowę startego sera, przesmażony farsz z patelni, pomidorki koktajlowe, resztę sera, a następnie polej całość masą jajeczną. Przełóż tartę do piekarnika i piecz przez 50-55 minut w 180°C, aż środek się zetnie, a wierzch będzie lekko złocisty.
Po upieczeniu wyjmij tartę z pieca i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia, a dopiero po tym czasie pokrój. Dzięki temu trójkąty tarty zachowają ładny kształt.