Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne, ale proste i smaczne danie. Tak delikatne, że trudno poprzestać na jednym kawałku :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5646
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 944
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33077
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 88
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5646
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 944
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33077
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 88
Składniki
CIASTO: Mąkę posiekać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i zimnym masłem. Dodać jedno jajko i szybko zagnieść ciasto. Kulkę ciasta owinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na ok. 30 minut.
FARSZ: Na oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć. (Należy tylko uważać, żeby się nie przypaliło, aby czosnek nie zrobił się gorzki.) Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Dusić pod przykryciem, co chwila mieszając, aby papryka lekko zmiękła. Następnie dodać mięso mielone, koncentrat pomidorowy. Wszystko razem smażyć cały czas mieszając i doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić.
SOS: Jedno jajko roztrzepać razem ze śmietaną i tymiankiem. (Tymianku dodać w zależności od gustu i upodobań, ja dałam dość sporo) Gotowy sos wlać do usmażonego mięsa i wymieszać.
Tortownicę lub formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica ok 25 cm, jeśli będzie większa, to ciasto będzie cieńsze i farsz niższy, niż na zdjęciu) Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Spód ponakłówać widelcem, aby ciasto nie urosło i włożyć do nagrzanego do temp. ok. 160 stopni piekarnika. Podpiec ok 15-20 minut. (Temperaturę należy dostosować do piekarnika, jeśli jest termoobieg, to temp. 140 stopni powinna wystarczyć. U mnie było ok 160 stopni i ustawienia - góra dół)
Na podpieczony spód ciasta wyłożyć farsz i zapiekać razem jeszcze ok. 20-30 minut.
Gotową tartę pokroić delikatnie na kawałki i posypać szczypiorkiem. SMACZNEGO!