Do góry

Dania główne Przepis na:

tarta z mięsem mielonym

tarta z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 288

Dodano:

Odsłon: 3095

Efektowne, ale proste i smaczne danie. Tak delikatne, że trudno poprzestać na jednym kawałku :)
Reklama
Reklama
tarta z mięsem mielonym

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Mąkę posiekać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i zimnym masłem.
    Dodać jedno jajko i szybko zagnieść ciasto.
    Kulkę ciasta owinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na ok. 30 minut.

  2. FARSZ:
    Na oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć. (Należy tylko uważać, żeby się nie przypaliło, aby czosnek nie zrobił się gorzki.)

    Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Dusić pod przykryciem, co chwila mieszając, aby papryka lekko zmiękła.

    Następnie dodać mięso mielone, koncentrat pomidorowy. Wszystko razem smażyć cały czas mieszając i doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Odstawić.

  3. SOS:
    Jedno jajko roztrzepać razem ze śmietaną i tymiankiem. (Tymianku dodać w zależności od gustu i upodobań, ja dałam dość sporo)

    Gotowy sos wlać do usmażonego mięsa i wymieszać.

  4. Tortownicę lub formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica ok 25 cm, jeśli będzie większa, to ciasto będzie cieńsze i farsz niższy, niż na zdjęciu)

    Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Spód ponakłówać widelcem, aby ciasto nie urosło i włożyć do nagrzanego do temp. ok. 160 stopni piekarnika.
    Podpiec ok 15-20 minut. (Temperaturę należy dostosować do piekarnika, jeśli jest termoobieg, to temp. 140 stopni powinna wystarczyć. U mnie było ok 160 stopni i ustawienia - góra dół)

  5. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć farsz i zapiekać razem jeszcze ok. 20-30 minut.

  6. Gotową tartę pokroić delikatnie na kawałki i posypać szczypiorkiem.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń