Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11332
Dodano: 19.10.2017
Odsłon: 4158
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zioła prowansalskie, wlać roztrzepane jajko, olej i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto ugniatać aż będzie gładkie.
Uformować je w kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Farsz:
Na patelni przesmażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek do lekkiego zrumienienia. Przełożyć na talerzyk.
Na tej samej patelni krótko przesmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki lub ósemki.
W misce roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać ze śmietaną, dobrze doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką w proszku. Dodac natke pietruszki.
Ciasto na tartę rozwałkować na cienki placek, ułożyć w naczyniu do pieczenia tarty (u mnie średnica 27cm), ponakłuwać widelcem.
Spód do tarty piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 10-15 minut.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć przesmażoną cebulę z czosnkiem, na nich ułożyć pieczarki, wszystko zalać mieszaniną jajka i śmietany.
Piec w 180 stopniach przez około 20 - 30 minut lub aż farsz się zetnie.
Tartę z pieczarkami można podawać najlepiej z ulubioną sałatą, u mnie rukola polana olejem arachidowym. Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

grin-porsze 25 października 2017Zgłoś do usunięcia
Wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje - myślę,że maszę zrobić a nie tylko patrzeć i podziwiać:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucibaba 22 października 2017Zgłoś do usunięcia
Smacznie wyglada, chyba dzis zrobie. Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 19 października 2017Zgłoś do usunięcia
Sezon na Tarty rozpoczęty xDŚwietnie się prezentuje i pysznie smakuje, u nas też podobna gości na stole :) Odpowiedzi: 1 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 19 października 2017Zgłoś do usunięcia
Przesmaczna <3 <3 <3 Boska <3 <3 <3 Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz