Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć może się wydawać, że tarta z pomidorami i szpinakiem stanowi wyzwanie dla amatorów kuchni, jest wręcz przeciwnie. Zapiekanka jest bardzo prosta w wykonaniu, przyrządzisz ją z produktów, które znajdują się zwykle w kuchennej szafce i lodówce, a ciasto możesz przygotować nawet dzień wcześniej. Tarta świetnie smakuje na ciepło, podana bezpośrednio z pieca lub na zimno jako pożywna przekąska. Sprawdzi się na pikniku, ponieważ możesz ją jeść bez użycia sztućców Wersja podstawowa zapiekanki jest wegetariańska, ale jeśli chcesz ją wzbogacić o inne składniki niż warzywa, dodaj kawałki gotowanego kurczaka lub wędzonego łososia.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 51
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 154
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2826
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 51
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 154
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2826
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Składniki
Wymieszaj mąkę i sól. Dodaj jajko, zimne masło i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć i uformuj gładkie ciasto, a następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut (lub dłużej).
Rozgrzej piekarnik do 200 °C, natłuść okrągłą formę do pieczenia (23 cm) i wysyp bułką tartą.
W dużej misce wymieszaj jajka, rozmrożony i odsączony szpinak, śmietanę i pokruszony ser feta. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj schłodzone, kruche ciasto i wyłóż je do formy do pieczenia. Wyłóż ścianki tortownicy ciastem i nakłuj widelcem spód. Wylej masę jajeczno-szpinakową do formy i delikatnie powciskaj pomidorki w nadzienie. Ostrożnie przełóż do piekarnika i piecz przez 50 minut w 180°C lub do momentu, gdy wierzch się zarumieni, a nadzienie się zetnie. Po upieczeniu, wyjmij formę z tartą i odstaw na kilka minut do przestygnięcia. Podawaj gorące.