Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawna tarta z nadzieniem z sera ricotta i tuńczyka, z dodatkiem pomidorów i czarnuszki
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 157
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2764
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 953
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 157
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2764
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 953
Składniki
CIASTO: Do miski przespać mąkę i sól i dodać pokrojone w kostkę masło – wyrobić palcami aż powstanie coś na kształt kruszonki. Dodać jajko i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć do lodówki na minimum 40 minut.
W czasie jak ciasto będzie się chłodziło przygotować farsz: Oliwę rozgrzać na patelni. Cebulę posiekać na półplasterki i podsmażyć do lekkiego zarumienienia – przestudzić lekko. W misce rozmieszać jajka z solą i pieprzem, dodać ricottę i rozgnieść ją widelcem, żeby masa była jednolita. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny- wymieszać całość. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy oraz cebulę, wymieszać całość.
Formę do pieczenia tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę - następnie ponakłuwać je widelcem. Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- piec 10 minut, następnie zdjąć folię i podpiekać kolejne 5 minut. Wyjąć ciasto i wylać na nie masę tuńczykowo-śmietanową. Pomidory pokroić na plasterki i wyłożyć na wierzch, oraz posypać czarnuszką. Tarte piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.