Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawna tarta z nadzieniem z sera ricotta i tuńczyka, z dodatkiem pomidorów i czarnuszki
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29775
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9660
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2152
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4142
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 856
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29775
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9660
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2152
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4142
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 856
Składniki
CIASTO: Do miski przespać mąkę i sól i dodać pokrojone w kostkę masło – wyrobić palcami aż powstanie coś na kształt kruszonki. Dodać jajko i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć do lodówki na minimum 40 minut.
W czasie jak ciasto będzie się chłodziło przygotować farsz: Oliwę rozgrzać na patelni. Cebulę posiekać na półplasterki i podsmażyć do lekkiego zarumienienia – przestudzić lekko. W misce rozmieszać jajka z solą i pieprzem, dodać ricottę i rozgnieść ją widelcem, żeby masa była jednolita. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny- wymieszać całość. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy oraz cebulę, wymieszać całość.
Formę do pieczenia tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę - następnie ponakłuwać je widelcem. Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- piec 10 minut, następnie zdjąć folię i podpiekać kolejne 5 minut. Wyjąć ciasto i wylać na nie masę tuńczykowo-śmietanową. Pomidory pokroić na plasterki i wyłożyć na wierzch, oraz posypać czarnuszką. Tarte piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.