Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z sosem kiwi"
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 235
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2218
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 974
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 235
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2218
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 974
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło i cukier, posiekaj je nożem. Następnie dodaj żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód i brzegi wyłożonej pergaminem formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem (ewentualnie przykryj pergaminem i obciąż ziarenkami fasoli). Piecz nie dłużej niż 15 minut w temperaturze ok. 210o C.
Stop łyżkę masła. W miseczce wymieszaj orzechy z miodem, cukrem i jajkami. Dodaj stopione masło. Masę wylej na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180o C. Piecz ok. 45 minut.
Kiwi obierz. Owoce potnij na cząstki, dosyp cukier waniliowy. Miksuj kilka sekund na najwyższych obrotach, aż powstanie sos z kawałkami owoców. Polej nim kawałki tarty.
Czas przygotowania: 60 min Cena porcji: ok. 2, 50 zł Kalorie: porcja 385 kcal
Na każdy kawałek tarty możesz też położyć kulkę lodów o swoim ulubionym smaku.Źródło: Na żywo