Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzień dobry :) Dzisiaj zapraszam Was na delikatną tartę na kruchym spodzie z farszem śmietankowo - jajecznym z warzywami i serem feta. Tarta jest smaczna, bardzo pożywna oraz prosta w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację z kieliszkiem dobrego wina. Każdy jej kawałek znika błyskawicznie i dostarcza przyjemnych wrażeń naszemu podniebieniu. Gorąco polecam! :)
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 946
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 74
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 439
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 150
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 946
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 74
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 439
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 150
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, żółtko, sól, wodę i zagniatamy wszystkie składniki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je, wypełniamy nim blaszkę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 15 minut (pieczenie góra - dół). Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze około 5 minut.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, aby puściła wodę i odciskamy (kilka plastrów cukinii zostawiamy do dekoracji). Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojone szalotki, dodajemy odciśniętą cukinię i chwilę razem przesmażamy, doprawiając warzywa solą i pieprzem.
Jajka miksujemy ze śmietanką i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa układamy na spód tarty i zalewamy je masą śmietankowo - jajeczną. Na wierzch układamy plastry pomidora i cukinii oraz kawałki sera feta (kilka kawałków sera wciskamy także w masę). Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut.
Upieczoną tartę posypujemy natką pietruszki lub ulubionymi ziołami.
Życzę smacznego! :)