Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta ze świeżym imbirem"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 514
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 266
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 514
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 266
Składniki
12 porcji • i pieczenie: 80 min (plus chłodzenie) • 330 kcal/porcja • 2 zł/porcja
Mikserem wymieszaj mąkę, kakao, cukier, sól i masło. Dodaj jajko i miksuj, następnie zagnieć ciasto na blacie. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i cienko rozwałkuj (ok. 3 mm). Natłuść formę śr. 23 cm i przełóż do niej ciasto. Dociśnij, włóż do lodówki na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Włóż ciasto do piekarnika, wierzch przykryj papierem do pieczenia i dociśnij suchym ryżem. Piecz 15 minut, zdejmij papier i ryż, piecz jeszcze 10 minut. Ostudź.
Przygotuj masę czekoladową. Śmietanę zagotuj w małym rondelku. Następnie wlej do miski z czekoladą i masłem, mieszaj, aż się połączą. Ostudź, następnie dodaj jajka.
Obniż temperaturę w piekarniku do 160 st. C. Wierzch ciasta posmaruj dżemem i posyp posiekanym imbirem. Następnie wylej czekoladową masę. Wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut (aż masa zetnie się pośrodku). Podawaj tartę schłodzoną, z bitą śmietaną.Źródło: Olivia