Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta ze szpinakiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Usypać w kopczyk, zrobić dłonią wgłębienie, wlać mleko, wbić jajko, dodać zimne masło, posiekać, zagnieść. Idealnie gładkie ciasto owinąć folią, wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Podzielić na dwie części, rozwałkować.
Na patelni zeszklić na oleju posiekany czosnek, dusić z rozmrożonym szpinakiem, odparować. Doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i gałką muszkatołową. Farsz wystudzić, wymieszać ze śmietanką z rozkłóconymi jajkami.
Ciasto rozłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, podpiec na złoto ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180oC. Na podpieczone spody wyłożyć farsz, fetę pokrojoną w kostkę i plastry pomidorów. Piec 30 min.Źródło: Twoje Imperium