Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta ze szpinakiem"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 65
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 992
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 343
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 65
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 992
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 343
Składniki
Zimne masło posiekaj. Dodaj przesianą mąkę, roztrzepane jajko oraz sól. Wyrabiaj jak najkrócej do połączenia składników. Ciasto uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
W rondelku roztop masło. Dodaj rozmrożony i osączony szpinak. Smaż około 10 min. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. W miseczce wymieszaj jajka ze śmietanką. Dopraw gałką, solą oraz pieprzem.
Ciasto rozwałkuj, uformuj okrągły placek. Wyłóż nim formę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Przykryj papierem do pieczenia i wysyp kilka garści suchej fasoli. Piecz w temp. 200°C przez 15 min. Usuń papier i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij, przestudź.
Na podpieczonym spodzie rozłóż szpinak i plasterki sera brie. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Zapiekaj w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 550 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie