Do góry

Dania główne Przepis na:

tarta ze szpinakiem

tarta ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2220

Dodano:

Odsłon: 4251

Wytrawna tarta ze szpinakiem to jeden z naszych ulubionych pomysłów na obiad. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, a takie przepisy lubimy najbardziej.

Składniki

  • Składniki na kruchy spód: 2 żółtka, 200g masła, 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej, 2 szklanki mąki żytniej (ująć 2 łyżki), 2 łyżki gęstej śmietany 18%.
  • Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 250 g serka kremowego śmietankowego, 250g sera feta.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
tarta ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Mąkę należy wsypać do miski. Dodać masło, sól, gałkę muszkatołową, żółtka oraz śmietanę szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty, podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia.

    Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelnię wkładamy masło, podsmażamy na nim szpinak i czosnek. Obficie doprawiamy (zwłaszcza czosnkiem). Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i serek. Całość dusimy cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń