Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawna tarta ze szpinakiem to jeden z naszych ulubionych pomysłów na obiad. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, a takie przepisy lubimy najbardziej.
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 116
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25530
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 116
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25530
Składniki
Mąkę należy wsypać do miski. Dodać masło, sól, gałkę muszkatołową, żółtka oraz śmietanę szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty, podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelnię wkładamy masło, podsmażamy na nim szpinak i czosnek. Obficie doprawiamy (zwłaszcza czosnkiem). Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i serek. Całość dusimy cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.