Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szpinakiem, pieczarkami, cebulą i czosnkiem to połączenie idealne. Składniki podane na kruchym spodzie i zapiekane z serem zrobią wrażenie na twoich bliskich.
Dodatki cebuli i natki pietruszki idealnie podkreślają smak młodych ziemniaków.
Odsłon: 39
Delikatny, aromatyczny gulasz z piersi kurczaka, który przyrządzimy w niecałą...
Odsłon: 1938
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 571
Młode ziemniaki, same w sobie są pyszne, ale te z cebulką i te najmniejsze są...
Odsłon: 393
Dodatki cebuli i natki pietruszki idealnie podkreślają smak młodych ziemniaków.
Odsłon: 39
Delikatny, aromatyczny gulasz z piersi kurczaka, który przyrządzimy w niecałą...
Odsłon: 1938
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 571
Młode ziemniaki, same w sobie są pyszne, ale te z cebulką i te najmniejsze są...
Odsłon: 393
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj posiekane, zimne (wyciągnięte prosto z lodówki), masło. Wbij jajko, dodaj sól, a także wodę lub śmietanę. Zagnieć energicznie ciasto. Składniki powinny się ze sobą połączyć. Uformuj kulę i owiń folią. Włóż do lodówki na 30-40 minut.
Cebulę posiekaj drobno. Tak samo zrób z obranymi czosnkami. Pieczarki pokrój w cienki plasterki. Rozgrzej patelnię z olejem. Dodaj cebulę i czosnek, poczekaj aż się zeszklą. Wtedy dodaj pieczarki, smaż kilka minut. Następnie przełóż mrożony szpinak. Po kilku minutach posól, popieprz i dopraw gałką muszkatołową.
W misce zmiksuj krótko mleko, śmietankę, jajka i tarty ser. Posól i popieprz.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je i wyłóż nim spód formy. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Następnie wyłóż przygotowanym farszem. Zalej masą jajeczną. Posyp tymiankiem. Wstaw do piekarnika na kolejne 35-40 minut aż tarta ze szpinakiem się zetnie.