Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szpinakiem, pieczarkami, cebulą i czosnkiem to połączenie idealne. Składniki podane na kruchym spodzie i zapiekane z serem zrobią wrażenie na twoich bliskich.
forma do tarty o średnicy ok. 27-28 cm
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 670
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1432
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458656
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1719
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 670
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1432
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458656
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1719
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj posiekane, zimne (wyciągnięte prosto z lodówki), masło. Wbij jajko, dodaj sól, a także wodę lub śmietanę. Zagnieć energicznie ciasto. Składniki powinny się ze sobą połączyć. Uformuj kulę i owiń folią. Włóż do lodówki na 30-40 minut.
Cebulę posiekaj drobno. Tak samo zrób z obranymi czosnkami. Pieczarki pokrój w cienki plasterki. Rozgrzej patelnię z olejem. Dodaj cebulę i czosnek, poczekaj aż się zeszklą. Wtedy dodaj pieczarki, smaż kilka minut. Następnie przełóż mrożony szpinak. Po kilku minutach posól, popieprz i dopraw gałką muszkatołową.
W misce zmiksuj krótko mleko, śmietankę, jajka i tarty ser. Posól i popieprz.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je i wyłóż nim spód formy. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Następnie wyłóż przygotowanym farszem. Zalej masą jajeczną. Posyp tymiankiem. Wstaw do piekarnika na kolejne 35-40 minut aż tarta ze szpinakiem się zetnie.