Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szpinakiem, pieczarkami, cebulą i czosnkiem to połączenie idealne. Składniki podane na kruchym spodzie i zapiekane z serem zrobią wrażenie na twoich bliskich.
forma do tarty o średnicy ok. 27-28 cm
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 198
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3984
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 358
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 932
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 198
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3984
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 358
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 932
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj posiekane, zimne (wyciągnięte prosto z lodówki), masło. Wbij jajko, dodaj sól, a także wodę lub śmietanę. Zagnieć energicznie ciasto. Składniki powinny się ze sobą połączyć. Uformuj kulę i owiń folią. Włóż do lodówki na 30-40 minut.
Cebulę posiekaj drobno. Tak samo zrób z obranymi czosnkami. Pieczarki pokrój w cienki plasterki. Rozgrzej patelnię z olejem. Dodaj cebulę i czosnek, poczekaj aż się zeszklą. Wtedy dodaj pieczarki, smaż kilka minut. Następnie przełóż mrożony szpinak. Po kilku minutach posól, popieprz i dopraw gałką muszkatołową.
W misce zmiksuj krótko mleko, śmietankę, jajka i tarty ser. Posól i popieprz.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je i wyłóż nim spód formy. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Następnie wyłóż przygotowanym farszem. Zalej masą jajeczną. Posyp tymiankiem. Wstaw do piekarnika na kolejne 35-40 minut aż tarta ze szpinakiem się zetnie.