Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szpinakiem, pieczarkami, cebulą i czosnkiem to połączenie idealne. Składniki podane na kruchym spodzie i zapiekane z serem zrobią wrażenie na twoich bliskich.
forma do tarty o średnicy ok. 27-28 cm
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4093
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11211
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6444
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13438
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4093
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11211
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6444
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13438
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj posiekane, zimne (wyciągnięte prosto z lodówki), masło. Wbij jajko, dodaj sól, a także wodę lub śmietanę. Zagnieć energicznie ciasto. Składniki powinny się ze sobą połączyć. Uformuj kulę i owiń folią. Włóż do lodówki na 30-40 minut.
Cebulę posiekaj drobno. Tak samo zrób z obranymi czosnkami. Pieczarki pokrój w cienki plasterki. Rozgrzej patelnię z olejem. Dodaj cebulę i czosnek, poczekaj aż się zeszklą. Wtedy dodaj pieczarki, smaż kilka minut. Następnie przełóż mrożony szpinak. Po kilku minutach posól, popieprz i dopraw gałką muszkatołową.
W misce zmiksuj krótko mleko, śmietankę, jajka i tarty ser. Posól i popieprz.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je i wyłóż nim spód formy. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Następnie wyłóż przygotowanym farszem. Zalej masą jajeczną. Posyp tymiankiem. Wstaw do piekarnika na kolejne 35-40 minut aż tarta ze szpinakiem się zetnie.