Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szpinakiem, pieczarkami, cebulą i czosnkiem to połączenie idealne. Składniki podane na kruchym spodzie i zapiekane z serem zrobią wrażenie na twoich bliskich.
forma do tarty o średnicy ok. 27-28 cm
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22335
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13757
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4317
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43265
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 528
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 453
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22335
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13757
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4317
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43265
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 528
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 453
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj posiekane, zimne (wyciągnięte prosto z lodówki), masło. Wbij jajko, dodaj sól, a także wodę lub śmietanę. Zagnieć energicznie ciasto. Składniki powinny się ze sobą połączyć. Uformuj kulę i owiń folią. Włóż do lodówki na 30-40 minut.
Cebulę posiekaj drobno. Tak samo zrób z obranymi czosnkami. Pieczarki pokrój w cienki plasterki. Rozgrzej patelnię z olejem. Dodaj cebulę i czosnek, poczekaj aż się zeszklą. Wtedy dodaj pieczarki, smaż kilka minut. Następnie przełóż mrożony szpinak. Po kilku minutach posól, popieprz i dopraw gałką muszkatołową.
W misce zmiksuj krótko mleko, śmietankę, jajka i tarty ser. Posól i popieprz.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je i wyłóż nim spód formy. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Następnie wyłóż przygotowanym farszem. Zalej masą jajeczną. Posyp tymiankiem. Wstaw do piekarnika na kolejne 35-40 minut aż tarta ze szpinakiem się zetnie.