Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tartaletki z cukinią to wykwintna przekąska – równie smaczna na gorąco, jak i na zimno.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85295
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2587
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10031
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4081
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7151
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85295
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2587
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10031
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4081
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7151
Składniki
Umyj cukinię i pokrój na cienkie plasterki. Oprósz dość obficie solą i odstaw na 15 minut. Następnie osusz ręcznikiem papierowym z soku, który puściła, przy okazji ścierając nadmiar soli.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju wraz z pokrojonymi na kawałki ząbkami czosnku. Gdy czosnek zacznie się przypalać, zdejmij go z patelni i obsmaż krótko (na rozgrzanym oleju z aromatem czosnku) plasterki cukinii. Rozłóż je na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Pokrój około 1/3 mozzarelli w kosteczkę. Resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrusz gorgonzolę. Posiekaj drobno pomidory. W rondelku roztop w śmietanie startą mozzarellę i gorgonzolę. Dopraw do smaku solą (ostrożnie – sos jest już dość słony od gorgonzoli) i pieprzem. Dodaj suszone pomidory, bazylię i oregano. Zdejmij z palnika i połącz z rozkłóconym jajkiem.
Przygotuj silikonowe foremki do muffinek (lub podobne – silikonowych nie musisz natłuszczać). Arkusze ciasta filo posmaruj oliwą z oliwek, a następnie złóż ze sobą około 4-5 arkuszy układając jeden na drugim, tak aby utworzyły jeden, grubszy arkusz. Postępuj tak z wszystkimi kawałkami ciasta w opakowaniu. Podziel ciasto na kwadraty i wyłóż nimi foremki. Wypełnij każdą tartaletkę serowym sosem, ułóż kilka plasterków cukinii, zwijając je w rulon. Do rulonu wsyp nieco pokrojonej w kostkę mozzarelli.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piecz przez około 20 minut. Gotowe tartaletki podawaj posypane świeżym koperkiem lub tymiankiem.