Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tartaletki z cukinią to wykwintna przekąska – równie smaczna na gorąco, jak i na zimno.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1537
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1537
Składniki
Umyj cukinię i pokrój na cienkie plasterki. Oprósz dość obficie solą i odstaw na 15 minut. Następnie osusz ręcznikiem papierowym z soku, który puściła, przy okazji ścierając nadmiar soli.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju wraz z pokrojonymi na kawałki ząbkami czosnku. Gdy czosnek zacznie się przypalać, zdejmij go z patelni i obsmaż krótko (na rozgrzanym oleju z aromatem czosnku) plasterki cukinii. Rozłóż je na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Pokrój około 1/3 mozzarelli w kosteczkę. Resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrusz gorgonzolę. Posiekaj drobno pomidory. W rondelku roztop w śmietanie startą mozzarellę i gorgonzolę. Dopraw do smaku solą (ostrożnie – sos jest już dość słony od gorgonzoli) i pieprzem. Dodaj suszone pomidory, bazylię i oregano. Zdejmij z palnika i połącz z rozkłóconym jajkiem.
Przygotuj silikonowe foremki do muffinek (lub podobne – silikonowych nie musisz natłuszczać). Arkusze ciasta filo posmaruj oliwą z oliwek, a następnie złóż ze sobą około 4-5 arkuszy układając jeden na drugim, tak aby utworzyły jeden, grubszy arkusz. Postępuj tak z wszystkimi kawałkami ciasta w opakowaniu. Podziel ciasto na kwadraty i wyłóż nimi foremki. Wypełnij każdą tartaletkę serowym sosem, ułóż kilka plasterków cukinii, zwijając je w rulon. Do rulonu wsyp nieco pokrojonej w kostkę mozzarelli.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piecz przez około 20 minut. Gotowe tartaletki podawaj posypane świeżym koperkiem lub tymiankiem.