Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tartaletki z cukinią to wykwintna przekąska – równie smaczna na gorąco, jak i na zimno.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 141
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2408
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 141
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2408
Składniki
Umyj cukinię i pokrój na cienkie plasterki. Oprósz dość obficie solą i odstaw na 15 minut. Następnie osusz ręcznikiem papierowym z soku, który puściła, przy okazji ścierając nadmiar soli.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju wraz z pokrojonymi na kawałki ząbkami czosnku. Gdy czosnek zacznie się przypalać, zdejmij go z patelni i obsmaż krótko (na rozgrzanym oleju z aromatem czosnku) plasterki cukinii. Rozłóż je na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Pokrój około 1/3 mozzarelli w kosteczkę. Resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrusz gorgonzolę. Posiekaj drobno pomidory. W rondelku roztop w śmietanie startą mozzarellę i gorgonzolę. Dopraw do smaku solą (ostrożnie – sos jest już dość słony od gorgonzoli) i pieprzem. Dodaj suszone pomidory, bazylię i oregano. Zdejmij z palnika i połącz z rozkłóconym jajkiem.
Przygotuj silikonowe foremki do muffinek (lub podobne – silikonowych nie musisz natłuszczać). Arkusze ciasta filo posmaruj oliwą z oliwek, a następnie złóż ze sobą około 4-5 arkuszy układając jeden na drugim, tak aby utworzyły jeden, grubszy arkusz. Postępuj tak z wszystkimi kawałkami ciasta w opakowaniu. Podziel ciasto na kwadraty i wyłóż nimi foremki. Wypełnij każdą tartaletkę serowym sosem, ułóż kilka plasterków cukinii, zwijając je w rulon. Do rulonu wsyp nieco pokrojonej w kostkę mozzarelli.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piecz przez około 20 minut. Gotowe tartaletki podawaj posypane świeżym koperkiem lub tymiankiem.