Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tartaletki z mięsem i warzywami"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 330
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 330
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło i sól. Siekaj, aż powstaną grudki. Wbij jajko, wlej 40 ml zimnej wody. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją w folię i schładzaj 30 min.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij na niej obraną i posie kaną cebulę oraz połowę przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodaj mięso. Smaż, aż się zrumieni. Przypraw solą, pieprzem, wymieszaj z keczupem. Duś jeszcze kilka minut, mieszając co jakiś czas. Mięso zdejmij z ognia, dobrze wystudź. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij resztę czosnku, dodaj szpinak i duś 5 min. Przypraw solą i pieprzem.
Foremki na tartaletki natłuść. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim spód i brzegi foremek. Rozłóż w nich mięso, przykryj szpinakiem. Na wierzchu rozłóż pokrojoną w plastry mozzarellę, posyp pomidorkami i orzeszkami pinii. Piecz 30 min w 175 st.
Do gotowej już masy z mielonego mięsa dodaj też listki oregano i posiekaną natkę pietruszki.Źródło: Tina