Do góry

Dania główne Przepis na:

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 582

Dodano:

Odsłon: 13613

-Tradycyjne danie mięsne, zadowoli każde podniebienie. Proste i pożywne.

Składniki

  • -200g zmielonego chudego mięsa wołowego: np. polędwica, ligawa
  • -mieszanka sałat (dostępne w sklepach w gotowej wersji)
  • -czerwona papryka
  • -puszka czerwonej fasoli
  • -jedno żółtko
  • -przyprawy (kmin rzymski, pieprz, sos sojowy)
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tatar wołowy

Przygotowanie

  1. - Mieszankę sałat, wyjmujemy z opakowania, płuczemy lub niekoniecznie (producent zapewnia, że nie potrzeba).
    - Myjemy czerwoną paprykę, kroimy i wycinamy z wnętrza nasienie. Paprykę kroimy w podłużne paski
    - Otwieramy i odsączamy z nadmiaru soku i wody czerwoną fasolę, możemy filtrować palcami bądź odlać potrzebną ilość do durszlaka.

  2. -Zmielone mięso wołowe, płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do durszlaka aby pozbyć się nadmiaru wody.

  3. -Mięso ubijamy rękami i przenosimy do większej miski, w której będziemy mogli swobodnie pracować. Na tym etapie dodajemy przyprawy (np. kmin rzymski, pieprz, sos sojowy, bazylia i inne zioła), a następnie wbijamy żółtko. Całość delikatnie i uważnie mieszamy i formujemy by przypominały zwarty kotlet mielony.

  4. -Na talerzu układamy miks sałat, paprykę czerwoną i fasolę. Obok układamy przygotowane mięso.

  5. -Smacznego!

    (Jako przystawkę polecam ulubione pieczywo, smakuje wyśmienicie i może stanowić pełne danie)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń