Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 304
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 98
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 94
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 38
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 304
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 98
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 94
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 38
Składniki
Właściwie to zapiekane łazanki z kapusta i z oscypkiem, ale z płatami makaronu lasagne ładniej się zapieka.
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna trzeba ją opłukać i gotować około 30 minut z łyżeczką kminku, zielem i liściem. Na patelni wytopiłam boczek pokrojony w cienkie plasterki o boku 1,5 cm. Tłuszczu wytopiło się niewiele więc dodałam smalcu i dodałam posiekaną cebulę i starte warzywa. Warzywa podsmaża się niespiesznie do lekkiego zrumienienia a gdy kapusta lekko zmięknie dodaje się do smażenia razem z pozostałą wodą. Można teraz doprawiać i smażyć i mieszać tak około 20-25 minut. Użyłam około 2 łyżek pieprzu ziołowego, 1 zwykłego, 1 łyżkę papryki słodkiej dla koloru, sól, pół łyżeczki cukru, suszony czosnek. Płaty makaronu podgotowuje się w osolonej wodzie, układa na przemian z farszem i posypuje startym oscypkiem. Makaron był dosyć twardawy więc zapiekankę podlałam do pieczenia wodą z gotowania makaronu i piekłam pod kawałkiem papieru do pieczenia około 50 minut w 185 stopniach.
:D
Smacznego :)