Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na obiad były kolorowe i cieszące nie tylko oko, ale i żołądek Tex-mex quesadille z kurczakiem.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1126
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1126
Składniki
Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na połowę i nacieramy połową mieszanki tych przypraw z odrobiną oliwy z oliwek i łyżką koncentratu pomidorowego. Odstawiamy do lodówki do zamarynowania na ok. 1 godzinę.
Cebulę kroimy w dość grube krążki, a paprykę w paski. Posypujemy pozostałą mieszanką przypraw. Podsmażamy paprykę i cebulę na odrobinie oliwy do uzyskania złotego koloru i zmiękczenia. Odsączamy z tłuszczu i odstawiamy na talerzyk.
Kawałki kurczaka smażymy na patelni grillowej lub na grillu – po ok. 7 minut z każdej strony zależnie od grubości kawałków, do uzyskania złotego koloru i dopieczenia mięsa w środku. Odstawiamy na kilka minut, po oczym kroimy na plasterki.
Na patelni posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek układamy jedną tortillę – posypujemy jej wierzch wiórkami serowymi, układamy kawałki kurczaka, cebuli i papryki. przykrywamy drug ą tortillą i podsmażamy ok. 1-2 minuty z każdej strony.
Podpieczoną tortillę układamy na talerzu i kroimy na 4 równe części. Na każdym kawałku układamy kawałki pomidora i posypujemy świeżą pietruszką czy kolendrą. Skrapiamy delikatnie sokiem z limonki. Tex-mex quesadille z kurczakiem podajemy z kawałkami sałaty, i salsą pomidorową. Smacznego!