Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na obiad były kolorowe i cieszące nie tylko oko, ale i żołądek Tex-mex quesadille z kurczakiem.
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 261
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 33
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 734
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 138
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 39
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 261
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 33
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 734
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 138
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 39
Składniki
Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na połowę i nacieramy połową mieszanki tych przypraw z odrobiną oliwy z oliwek i łyżką koncentratu pomidorowego. Odstawiamy do lodówki do zamarynowania na ok. 1 godzinę.
Cebulę kroimy w dość grube krążki, a paprykę w paski. Posypujemy pozostałą mieszanką przypraw. Podsmażamy paprykę i cebulę na odrobinie oliwy do uzyskania złotego koloru i zmiękczenia. Odsączamy z tłuszczu i odstawiamy na talerzyk.
Kawałki kurczaka smażymy na patelni grillowej lub na grillu – po ok. 7 minut z każdej strony zależnie od grubości kawałków, do uzyskania złotego koloru i dopieczenia mięsa w środku. Odstawiamy na kilka minut, po oczym kroimy na plasterki.
Na patelni posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek układamy jedną tortillę – posypujemy jej wierzch wiórkami serowymi, układamy kawałki kurczaka, cebuli i papryki. przykrywamy drug ą tortillą i podsmażamy ok. 1-2 minuty z każdej strony.
Podpieczoną tortillę układamy na talerzu i kroimy na 4 równe części. Na każdym kawałku układamy kawałki pomidora i posypujemy świeżą pietruszką czy kolendrą. Skrapiamy delikatnie sokiem z limonki. Tex-mex quesadille z kurczakiem podajemy z kawałkami sałaty, i salsą pomidorową. Smacznego!