Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tłukawica, czyli podkarpackie kotlety z tłuczonych ziemniaków i grochu. Są niesamowicie sycące. Z powodzeniem zastąpią tradycyjne mięsne kotlety. Sprawdzą się jako główny składnik obiadu lub wkład do burgerów. Tłukawice możecie usmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem lub upiec w piekarniku.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 94
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 94
Składniki
Groch przesyp do garnka i zalej wodą. Garnek z grochem odstaw na całą noc do namoczenia.
Na drugi dzień odcedź groch na sitku. Do garnka wlej świeżą wodę, dodaj płaską łyżeczkę soli, wsyp odsączony groch i gotuj do miękkości. Ugotowany groch odcedź i ubij tłuczkiem.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź i ubij tłuczkiem.
Smalec pokrój w kostkę i przełóż na suchą patelnię, Smaż do momentu wytopienia tłuszczu.
Cebulę pokrój w kostkę i dorzuć do rozgrzanego tłuszczu. Smaż przez 4 minuty na średnim ogniu.
W misce połącz tłuczony groch z ziemniakami, skwarkami i podsmażoną cebulą. Składniki dopraw solą i pieprzem. Masę na kotlety wyrabiaj dłońmi.
Z powstałej masy uformuj równej wielkości kotleciki. Tłukawice usmaż na patelni lub przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i upiecz w piekarniku na złoty kolor.