Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik boloński to doskonały pomysł na kulinarny prezent dla kogoś, kto nie przepada za słodyczami. Wbrew pozorom wykonanie torciku nie jest trudne, choć z pewnością czasochłonne. Zapewniamy, że ten wysiłek gwarantuje zachwyt wszystkich domowników!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 427
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21914
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 427
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21914
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania tortownicy. Zawiń ją od zewnątrz folią aluminiową, aby foremka była szczelna. Przejdź do wykonania farszu. Na dużej patelni rozgrzej masło, wrzuć mięso, rozdrobnij drewnianą łyżką i smaż, aż stanie się jasne. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i pieczarki (możesz je także zetrzeć na tarce jarzynowej), chwilę przesmażaj, aż sok z pieczarek odparuje. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, dosyp zioła i trzymaj farsz na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dopraw solą, pieprzem i (w razie potrzeby) szczyptą cukru.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą i pojedynczo wrzucaj na nie płaty makaronu lasagne. Gotuj go 2-3 minuty krócej, niż zaleca producent, aby uzyskać efekt al’dente. Wyłóż makaron na dnie tortownicy i w razie potrzeby przytnij boki, by uzyskać formę koła. Na makaron wyłóż pierwszą formę farszu. Następnie ugotuj kolejną porcję makaronu i wyłóż go do foremki. Przez to, że gotujesz makaron partiami, jego płaty nie posklejają się, a układanie poszczególnych warstw będzie wygodniejsze. Przekładaj farszem makaron, aż do wykończenia składników.
Wstaw tortownicę do pieca nagrzanego do 200°C i piecz torcik około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij, obficie posyp żółtym serem i zapiekaj około 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Wyjmij lasagne z pieca, odstaw na 5 minut do ostygnięcia, ostrożnie usuń folię i odepnij kołnierz. Serwuj torcik boloński samodzielnie lub udekorowany ulubionymi warzywami.