Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort krewetkowy z przepisu kucharza Jurka Sobieniuka to wykwintne danie, które łączy w sobie subtelny, morski smak krewetek z aksamitnym serkiem śmietankowym, aromatycznymi ziołami i nutką pikantności. Smażone krewetki i chrupiący papier ryżowy umieszczone na wierzchu tortu stanowią przyjemny kontrast dla delikatnego nadzienia. Całość składająca się z wielu warstw prezentuje się bardzo elegancko i apetycznie. W zależności od formy tort może mieć okrągły lub kwadratowy kształt. Można wzbogacić przepis o ulubione dodatki, szczególnie te dobrze współgrające z krewetkami. Idealnie nada się na przyjęcia, specjalne okazje i na pewno przypadnie do gustu twoim gościom.
blender, mikser, nóż, deska do krojenia, papier do pieczenia
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 21
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 822
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 352
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 136
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 21
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 822
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 352
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 136
Składniki
Krewetki 31/40 mielimy na średnich oczkach i mieszamy z jajkiem, solą, słodką papryką, czosnkiem i siekanym chili. Całość mieszamy do uzyskania gęstej, lepkiej masy.
Gotową masę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia, tworząc duży prostokąt na grubość 1-2 cm. Tak przygotowany krewetki pieczemy w temperaturze 250° na środkowej półce z termoobiegiem 10 minut.
Placek studzimy i kroimy na cztery równe kwadraty. Serek śmietankowy mieszamy ze szczypiorkiem i doprawiamy delikatnie solą. Każdy z płatów smarujemy serkiem i składamy naprzemiennie.
Duże krewetki czyścimy nacinając od góry pancerz i wyjmując czarny przewód pokarmowy.
Tak przygotowane krewetki smażymy na głębokim tłuszczu 3 minuty.
Na ten sam tłuszcz wsypujemy łyżkę słodkiej papryki i smażymy papier ryżowy połamany na duże kawałki (papier szybko się praży, więc przygotuj sobie szczypce do jego wyciągnięcia oraz ręcznik papierowy do odsączania).
Gotowy tort posypujemy z wierzchu posiekanym szczypiorkiem. Układamy kawałki papieru ryżowego i dekorujemy całym krewetkami oraz liśćmi sałaty lub świeżymi ziołami. Smacznego!