Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bałkański ajvar to kultowy sos z papryki i bakłażana. Pierwszy raz zachwyciłem się sosem ajvar w Bośni i Hercegowinie. Podany do płyty mięsnej smakuje niesamowicie.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 213
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 130
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1267
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4245
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 213
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 130
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1267
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4245
Składniki
Do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika włóż umytą i ułożoną na blaszce paprykę i bakłażana. Piecz przez 20-30 minut. Później zostaw do wystygnięcia.
Obierz paprykę i bakłażana ze skórki i przełóż do garnka. Dodaj posiekany czosnek, cebulę, przecier pomidorowy i papryczkę chili.
Całość zblenduj tak, aby papryka i bakłażan były jeszcze wyczuwalne. Następnie duś jeszcze na bardzo małym ogniu około 60 minut.
Pod koniec gotowania dolej olej i ocet.
Jeszcze ciepłą masę przełóż do słoiczków. Na wierzch zawartości słoików wlej łyżkę oliwy z oliwek. Słoiczki pozakręcaj i pasteryzuj przez około 20 – 30 minut.