Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bałkański ajvar to kultowy sos z papryki i bakłażana. Pierwszy raz zachwyciłem się sosem ajvar w Bośni i Hercegowinie. Podany do płyty mięsnej smakuje niesamowicie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika włóż umytą i ułożoną na blaszce paprykę i bakłażana. Piecz przez 20-30 minut. Później zostaw do wystygnięcia.
Obierz paprykę i bakłażana ze skórki i przełóż do garnka. Dodaj posiekany czosnek, cebulę, przecier pomidorowy i papryczkę chili.
Całość zblenduj tak, aby papryka i bakłażan były jeszcze wyczuwalne. Następnie duś jeszcze na bardzo małym ogniu około 60 minut.
Pod koniec gotowania dolej olej i ocet.
Jeszcze ciepłą masę przełóż do słoiczków. Na wierzch zawartości słoików wlej łyżkę oliwy z oliwek. Słoiczki pozakręcaj i pasteryzuj przez około 20 – 30 minut.