Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bałkański ajvar to kultowy sos z papryki i bakłażana. Pierwszy raz zachwyciłem się sosem ajvar w Bośni i Hercegowinie. Podany do płyty mięsnej smakuje niesamowicie.
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20324
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 58
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 240
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 273
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 198
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20324
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 58
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 240
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 273
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 198
Składniki
Do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika włóż umytą i ułożoną na blaszce paprykę i bakłażana. Piecz przez 20-30 minut. Później zostaw do wystygnięcia.
Obierz paprykę i bakłażana ze skórki i przełóż do garnka. Dodaj posiekany czosnek, cebulę, przecier pomidorowy i papryczkę chili.
Całość zblenduj tak, aby papryka i bakłażan były jeszcze wyczuwalne. Następnie duś jeszcze na bardzo małym ogniu około 60 minut.
Pod koniec gotowania dolej olej i ocet.
Jeszcze ciepłą masę przełóż do słoiczków. Na wierzch zawartości słoików wlej łyżkę oliwy z oliwek. Słoiczki pozakręcaj i pasteryzuj przez około 20 – 30 minut.