Do góry

Dania główne Przepis na:

Tort makaronowy z dwoma sosami

Tort makaronowy z dwoma sosami

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10168

Dodano:

Odsłon: 1222

Szpinakowo- pomidorowo- cukiniowy.

Składniki

  • Na 4 osoby makaron grube rurki 40 dag
  • Sos szpinakowy: szpinak świeży lub mrożony
  • śmietana 18 %, oliwa, czosnek 5 ząbków, sól, pieprz, gałka muszk.
  • sos pomidorowo cukiniowy:
  • cukinia mniejsza, sos pomidorowy 400ml, czosnek 5 ząbków
  • chili 2-3 szt, oliwa, sól, pieprz, bazylia, cebula
  • fileciki anchovies jesli macie pod reka 6-7 szt
  • mozarella 1 kulka
  • parmezan 5-10 dag
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ustawiłam w okrąglej blasze wyłożonej papierem.

    Na oliwie zeszkliłam delikatnie czosnek i dodałam szpinak. miałam mrożony, bo nie dostałam zielonego. Gdy szpinak się chwile przesmaży dodałam pieprz, gałkę muszkatołową a po wyłączeniu ognia śmietanę. Miałam jeszcze serek wiejski. Polecam też fetę i inne. Sos powinien być dosyć rzadki, bo makaron jest nie ugotowany.
    Sos wlałam do rurek.

  2. Pokrojona cebulę zeszkliłam na oliwie i dodałam pokrojoną cukinię, papryczki chili i posiekany czosnek i anchoviesy.
    Gdy warzywa się przyrumieniły wlałam sos pomidorowy. Poddusiłam całość, pod koniec posoliłam i dodałam posiekana bazylię.

    Tez nie gęsty sos wlałam do rurek.

  3. Na wierzchu ułozyłam plastry mozzarella i patisonki do dekoracji.

    Całość zapiekałam 50 minut w 175 stopniach.

  4. Głód mnie pospieszał i rozcięłam ją gorąca, oczywiście lepiej się kroi po pół godzinie- będzie ciepła.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (36)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń