Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wykonania tego ciasta świetnie nadają się nie tylko świeże truskawki ale również mrożonki.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19307
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13066
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1713
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232173
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19307
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13066
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1713
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232173
Składniki
Truskawki podsmażałem je na małym ogniu mieszając z trzema łyżkami cukru (mrożone należy najpierw rozmrozić). Gdy zaczęły się rozpadać dodałem 3 łyżki soku z cytryny (niekoniecznie) i odstawiłem je do przestygnięcia.
Biszkopt: Białka ubiłem na sztywną masę, powoli dodawałem cukier ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie nadal miksując dodawałem pojedynczo żółtka. Masa powinna być puszysta i gęsta. Mąki wymieszałem i przesiewając dodawałem do masy. Mąkę mieszałem delikatnie łyżką. Powstałe ciasto przełożyłem do tortownicy, piekłem 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Śmietanę ubiłem na sztywno następnie powoli dodawałem mascarpone ciągle miksując. Dla mnie całość jest wystarczająco słodka, ale… można do ubijania śmietany dodać 100 gramów cukru pudru.
Biszkopt przekroiłem na 3 części, na spód wyłożyłem warstwę truskawek, na nie warstwę kremu. Pozostałe dwa spody nasączyłem (sokiem pozostałym po owocach z puszki) i przełożyłem je kremem wymieszanym z kilkoma kawałkami truskawek. Część kremu zostawiłem na udekorowanie wierzchu i boków tortu. Oprócz truskawek do ozdoby użyłem ananasa z puszki.
Płatki migdałowe podsmażyłem chwilę na suchej patelni, aż nabrały rumieńców. Cały tort posmarowałem kremem, boki posypałem uprażonymi płatkami migdałowymi.
Przemycamy zdrowie: Do kremu jak zawsze dodałem odrobinę płatków owsianych. Miękną i są niewyczuwalne dla zwykłego słodkojadacza.