Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wykonania tego ciasta świetnie nadają się nie tylko świeże truskawki ale również mrożonki.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Truskawki podsmażałem je na małym ogniu mieszając z trzema łyżkami cukru (mrożone należy najpierw rozmrozić). Gdy zaczęły się rozpadać dodałem 3 łyżki soku z cytryny (niekoniecznie) i odstawiłem je do przestygnięcia.
Biszkopt: Białka ubiłem na sztywną masę, powoli dodawałem cukier ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie nadal miksując dodawałem pojedynczo żółtka. Masa powinna być puszysta i gęsta. Mąki wymieszałem i przesiewając dodawałem do masy. Mąkę mieszałem delikatnie łyżką. Powstałe ciasto przełożyłem do tortownicy, piekłem 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Śmietanę ubiłem na sztywno następnie powoli dodawałem mascarpone ciągle miksując. Dla mnie całość jest wystarczająco słodka, ale… można do ubijania śmietany dodać 100 gramów cukru pudru.
Biszkopt przekroiłem na 3 części, na spód wyłożyłem warstwę truskawek, na nie warstwę kremu. Pozostałe dwa spody nasączyłem (sokiem pozostałym po owocach z puszki) i przełożyłem je kremem wymieszanym z kilkoma kawałkami truskawek. Część kremu zostawiłem na udekorowanie wierzchu i boków tortu. Oprócz truskawek do ozdoby użyłem ananasa z puszki.
Płatki migdałowe podsmażyłem chwilę na suchej patelni, aż nabrały rumieńców. Cały tort posmarowałem kremem, boki posypałem uprażonymi płatkami migdałowymi.
Przemycamy zdrowie: Do kremu jak zawsze dodałem odrobinę płatków owsianych. Miękną i są niewyczuwalne dla zwykłego słodkojadacza.