Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wykonania tego ciasta świetnie nadają się nie tylko świeże truskawki ale również mrożonki.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27223
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27223
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Truskawki podsmażałem je na małym ogniu mieszając z trzema łyżkami cukru (mrożone należy najpierw rozmrozić). Gdy zaczęły się rozpadać dodałem 3 łyżki soku z cytryny (niekoniecznie) i odstawiłem je do przestygnięcia.
Biszkopt: Białka ubiłem na sztywną masę, powoli dodawałem cukier ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie nadal miksując dodawałem pojedynczo żółtka. Masa powinna być puszysta i gęsta. Mąki wymieszałem i przesiewając dodawałem do masy. Mąkę mieszałem delikatnie łyżką. Powstałe ciasto przełożyłem do tortownicy, piekłem 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Śmietanę ubiłem na sztywno następnie powoli dodawałem mascarpone ciągle miksując. Dla mnie całość jest wystarczająco słodka, ale… można do ubijania śmietany dodać 100 gramów cukru pudru.
Biszkopt przekroiłem na 3 części, na spód wyłożyłem warstwę truskawek, na nie warstwę kremu. Pozostałe dwa spody nasączyłem (sokiem pozostałym po owocach z puszki) i przełożyłem je kremem wymieszanym z kilkoma kawałkami truskawek. Część kremu zostawiłem na udekorowanie wierzchu i boków tortu. Oprócz truskawek do ozdoby użyłem ananasa z puszki.
Płatki migdałowe podsmażyłem chwilę na suchej patelni, aż nabrały rumieńców. Cały tort posmarowałem kremem, boki posypałem uprażonymi płatkami migdałowymi.
Przemycamy zdrowie: Do kremu jak zawsze dodałem odrobinę płatków owsianych. Miękną i są niewyczuwalne dla zwykłego słodkojadacza.