Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 471
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 188
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 471
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 188
Składniki
Ziemniaki obieram, płuczę i kroję na cienkie plasterki. Cebule obieram i kroję w półtalarki, tak by „piórka” były jak najdłuższe.
Pokrojoną cebulę smażę na złocisty kolor na margarynie, przyprawiając ją solą i pieprzem. Mieszam ją z 2 łyżkami cebulki prażonej oraz pokrojonymi ziemniakami. Przyprawiam solą i pieprzem.
Tortownicę o śr. 24 cm smaruję tłuszczem. Napełniam ją warstwami z ziemniaków oraz plasterków kiełbasy.
Piekę 2 godz. w 200 st. Wierzch zapiekanki posypuję startym serem i pozostałą cebulką prażoną. Piekę jeszcze 5 min.
Kulinarna sztuczka: Zapiekanka będzie tym szybciej gotowa, im cieńsze zrobisz plasterki ziemniaków. Kartofle warto więc pokroić na tarce do krojenia ogórków albo w malakserze z ostrzem do robienia talarków.Źródło: Tina