Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortilla Beatki

Tortilla Beatki

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48466

Dodano:

Odsłon: 6501

Tortilla podobnie jak sałatka kebabowa, każdy ma własny sposób na jej podanie, własne ulubione składniki. Oto moja wersja tortilli. Zapraszam do spróbowania. :))

Składniki

  • tortilla wieloziarnista 6 szt
  • dwie podwójne piersi z kurczaka
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, przyprawa do drobiu, curry
  • cebula 2 szt
  • pomidory 3 szt
  • ogórek swieży 1 szt
  • pieczarki 1/2 kg
  • papryka czerwona 1 szt
  • groszek konserwowy 6 łyżek
  • sos pomidorowy: ketchup łagodny 2 łyżki, jogurt naturalny 200 ml
  • sos czosnkowy: czosnek 4 ząbki, jogurt naturalny 300- 400 ml
  • oliwa z oliwek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w grubą kostkę, przyprawić, usmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, aby nie była zbyt ostra.
    Pieczarki obrać, pokroić na plasterki, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie z oliwek.
    Sporządzić sosy: Przy sosie pomidorowym wystarczy wymieszać ze sobą składniki na niego przeznaczone. Aby uzyskać sos czosnkowy należy wymieszać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek z jogurtem naturalnym.
    Pomidory pokroić na grube kawałki, ogórka obrać, pokroić na dość grube plastry, a te plastry na cztery części.

    Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym. Nałożyć usmażone mięso z papryką, groszek konserwowy i podsmażone pieczarki. Placki zawinąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 5 minut. Po tym czasie tortillę wyjąć, dodać pomidory, ogórki i cebulę. Polać sosem czosnkowym.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń