Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hiszpańskie danie idealne na bardzo konkretny obiad. Omlet z ziemniakami, chorizo i oliwkami.
Patelnia do zapiekania
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112842
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 130
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 303
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 387
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 688
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112842
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 130
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 303
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 387
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 688
Składniki
Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w plastry. Chorizo kroimy na plasterki. Wkładamy na suchą patelnię i smażymy. Chorizo jest bardzo tłuste i nie potrzebuje dodatkowego oleju. Kiedy plasterki kiełbasy będą chrupiące zdejmujemy je z patelni. Na wytopionym z chorizo tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę, aż będzie miękka (około 10 minut). Pokrojone ziemniaki łączymy z chorizo, cebulą, pokrojonymi oliwkami i drobno poszatkowaną papryczką (warto zostawić kilka plasterków chorizo i ułożyć je na górze tortilli). Jajka i śmietankę mieszamy trzepaczką. Dodajemy przyprawy i tarty ser. Masę jajeczno-serową mieszamy z ziemniakami z dodatkami. Patelnię (odpowiednią do piekarnika) smarujemy olejem. Wylewamy całą masę na omleta i równomiernie rozkładamy. Na górze układamy odłożone plasterki chorizo. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.