Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tortilla twarożkowa"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 18
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 124
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 280
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 506
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 18
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 124
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 280
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 506
Składniki
Tortille podgrzej na suchej patelni. Twarożek odsącz na sitku. Umyj i osusz szczypiorek, rzodkiewkę, sałatę.
Posiekaj szczypiorek, rzodkiewkę pokrój w dużą kostkę. wymieszaj z twarożkiem, przypraw do smaku solą.
Gorącą tortillę ułóż na talerzu, posmaruj serkiem. Posyp rozszponką. Złóż placki tworząc kopertę. Obie tortillę przekrój na pół.
Zamiast kupować gotowe tortille możesz je przygotować w domu. Wymieszaj 2 szklanki mąki pszennej ze szczyptą soli, 160 ml ml gorącej wody oraz 2 łyżkami oleju. Wymieszaj , wyrób miękkie elastyczne ciasto. Nakryj je ściereczką i odstaw na 20 min, aby odpoczęło.
Potem podziel ciasto na 8 części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałuj na cieniutki placek. W trakcie wałkowania podsyp stolnicę mąką. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Smaż placki pół minuty, przewróć na drugą stronę i znów smaż. Nie smaż zbyt długo, bo tortilla będzie bardzo krucha i trudno ją wtedy zwinąć w rulonik lub złożyć w kopertę.
<strong>Joanna Machynia z Gorlic</strong>Źródło: Takie jest życie