Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowe, ale świetne połączenie smaków - słodki por, karmelizowany z gruszką, ostry sos i soczysty indyk. To jedna z najlepszych wersji tortilli jakie jadłam.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10348
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12784
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4549
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10348
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12784
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4549
Składniki
Składniki na sos mieszamy i odstawiamy, aby się przegryzł. Pora kroimy na paski wzdłuż (jak na zdjęciu). Gruszek nie obieramy, pozbywamy się tylko gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelnię dajemy 2 łyżki cukru. Dobrze to tego sprawdza się patelnia ceramiczna. Podgrzewamy na dużym ogniu, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Mieszamy łyżką silikonową (nie drewnianą!). Dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji cukru. Dodajemy pora i gruszki. Mieszamy, aby wszystkie kawałki były ładnie otoczone w karmelu. Ważne, aby cały czas utrzymywać duży ogień pod patelnią, żeby karmel się nie sklejał. Często mieszamy. Smażymy, aż por będzie miękki. Plastry indyka kroimy na pół. Dodajemy olej i przyprawy, mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron.
Tortille smarujemy sosem. Układamy na nich pora, gruszkę, pokrojone świeże warzywa (pomidora i paprykę) i indyka.
Tortille możemy podać od razu po zawinięciu, lub zapiec je w piekarniku (5 minut, 200 stopni, termoobieg) albo na grillu.