Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowe, ale świetne połączenie smaków - słodki por, karmelizowany z gruszką, ostry sos i soczysty indyk. To jedna z najlepszych wersji tortilli jakie jadłam.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2411
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4558
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1639
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 498
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2411
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4558
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1639
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 498
Składniki
Składniki na sos mieszamy i odstawiamy, aby się przegryzł. Pora kroimy na paski wzdłuż (jak na zdjęciu). Gruszek nie obieramy, pozbywamy się tylko gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelnię dajemy 2 łyżki cukru. Dobrze to tego sprawdza się patelnia ceramiczna. Podgrzewamy na dużym ogniu, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Mieszamy łyżką silikonową (nie drewnianą!). Dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji cukru. Dodajemy pora i gruszki. Mieszamy, aby wszystkie kawałki były ładnie otoczone w karmelu. Ważne, aby cały czas utrzymywać duży ogień pod patelnią, żeby karmel się nie sklejał. Często mieszamy. Smażymy, aż por będzie miękki. Plastry indyka kroimy na pół. Dodajemy olej i przyprawy, mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron.
Tortille smarujemy sosem. Układamy na nich pora, gruszkę, pokrojone świeże warzywa (pomidora i paprykę) i indyka.
Tortille możemy podać od razu po zawinięciu, lub zapiec je w piekarniku (5 minut, 200 stopni, termoobieg) albo na grillu.