Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne danie.
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 764
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 867
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2446
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 764
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 867
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2446
Składniki
Rozgrzej piekarnik. Wyłóż folią prostokątną formę do pieczenia, z zapasem, którym zakryjemy wierzch. Odstaw. 2. Pokrój dynię w plasterki o grubości 1 cm - tyle, by ułożyć jedną warstwę na dnie formy. Posmaruj dynię z obu stron oliwą, ułóż na blasze i piecz 20-30 min, aż będzie miękka, ale jędrna. Osudź. 3. Rozetnij pomidory wzdłuż na połowy. Usuń pestki i lekko naciśnij połówki dłonią, by je spłaszczyć. Pokrój ser w plasterki o grubości 5 cm. 4. W formie ułóż warstwy w następującej kolejności: pomidory, liście bazylii, ser, pomidory, liście bazylii, ser, dynia, liście bazylii, pomidory, ser, liście bazylii, pomidory i na końcu ser. Powinna powstać warstwowa zapiekanka z dynią w samym środku. Pomidory ułóż skórką do dołu, każdą warstwę pomidorów posyp pieprzem. Przykryj folią, zwisającą po bokach foremki. Wstaw do lodówki na całą noc. 5. Przygotowuj sos: umieść składniki w słoiku, dobrze zakręć i potrząśnij słoikiem, aby się wymieszały. Odstaw. 6. Wyjmij terrine z foremki, wykładając je razem z folią na deskę do krojenia. Pokrój w grube plastry. Ułóż na talerzach liście rokietty, a na nich plastry terrine. Polej sosem. Podajemy z włoskim pieczywem.