Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawy z kapusty należą do najbardziej popularnych na Podkarpaciu, w tym także gołąbki, których jest wiele rodzajów. W zależności od regionu i gminy, gospodynie przygotowują nadzienie na różne sposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku czy Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie natomiast prym wiodą gołąbki z kaszy jęczmiennej. Kuchnia Bieszczad jest niezwykle różnorodna. Na Podkarpaciu, obok gołąbków jarskich, produkuje się również gołąbki z ryżem i mięsem - np. te z Pilzna zostały nawet wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Na terenie gminy Pilzno są one potrawą bardzo popularną, a przepis przekazywany jest od pokoleń z matki na córkę. Charakterystyczną cechą gołąbków pilzneńskich jest opiekanie ich w piekarniku tuż przed podaniem. U mnie przepis odrobinę wzbogacony. Polecam :)
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2209
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 9072
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1726
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2209
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 9072
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1726
Składniki
Wszystkie składniki farszu dokładnie łączymy.
Z kapusty wykrawamy głąb, wkładamy do garnka z wrzącą wodą i powoli zdejmujemy liście, gdy ostygną odcinamy delikatnie grube nerwy liści (można je również utłuc trzonkiem noża ).
Na każdy liść kładziemy porcję farszu i zawijamy w ruloniki.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, kładziemy kilka plasterków boczku, układamy niewykorzystane liście kapusty, a na to ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, można ziarna kminku i wlewamy max. 3/4 szklanki bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach.
Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, jeszcze przez ok. 1 godzinę. *część gołąbków możecie poddusić w piekarniku, wyjąć, ostudzić i zamrozić. Kiedy potrzeba, wyjmujemy i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika, polewamy ulubionym sosem i pieczemy. Mamy gołąbki świeżo przygotowane, a o wiele szybciej :) Smacznego :)