Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne gołąbki z podkarpacia

Tradycyjne gołąbki z podkarpacia

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 3753

Dodano:

Odsłon: 7296

Potrawy z kapusty należą do najbardziej popularnych na Podkarpaciu, w tym także gołąbki, których jest wiele rodzajów. W zależności od regionu i gminy, gospodynie przygotowują nadzienie na różne sposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku czy Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie natomiast prym wiodą gołąbki z kaszy jęczmiennej.      Kuchnia Bieszczad jest niezwykle różnorodna. Na Podkarpaciu, obok gołąbków jarskich, produkuje się również gołąbki z ryżem i mięsem - np. te z Pilzna zostały nawet wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Na terenie gminy Pilzno są one potrawą bardzo popularną, a przepis przekazywany jest od pokoleń z matki na córkę. Charakterystyczną cechą gołąbków pilzneńskich jest opiekanie ich w piekarniku tuż przed podaniem. U mnie przepis odrobinę wzbogacony. Polecam :)

Składniki

  • 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko'
  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego
  • 1 mielonka najlepszej jakości
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy i jarzynki
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • dodatkowo:
  • kapusta biała do gołąbków
  • po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • ok. 3/4 szklanki lekkiego bulionu np. drobiowo- warzywnego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tradycyjne gołąbki z podkarpacia

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki farszu dokładnie łączymy.

  2. Z kapusty wykrawamy głąb, wkładamy do garnka z wrzącą wodą i powoli zdejmujemy liście, gdy ostygną odcinamy delikatnie grube nerwy liści (można je również utłuc trzonkiem noża ).

  3. Na każdy liść kładziemy porcję farszu i zawijamy w ruloniki.

  4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, kładziemy kilka plasterków boczku, układamy niewykorzystane liście kapusty, a na to ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, można ziarna kminku i wlewamy max. 3/4 szklanki bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach. 

  5. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, jeszcze przez ok. 1 godzinę. 


    *część gołąbków możecie poddusić w piekarniku, wyjąć, ostudzić i zamrozić. Kiedy potrzeba, wyjmujemy i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika, polewamy ulubionym sosem i pieczemy. Mamy gołąbki świeżo przygotowane, a o wiele szybciej :)

    Smacznego :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń