Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na tradycyjne placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Ja ścieram ziemniaki na grubej tarce, dzięki czemu placki są bardziej chrupiące. Można też przygotować je na tarce z małymi oczkami. Jeśli chcemy zrobić placki na słodko to nie dodajemy cebuli, czosnku, pieprzu, a soli dodajemy tylko szczyptę.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 54
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9306
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1130
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 54
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9306
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1130
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy ząbek czosnku. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce. Dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy. Jeśli ziemniaki puszczą zbyt dużo soku wyciskamy je i zlewamy nadmiar płynu. Dodajemy jedno jajko, czosnek, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i znowu mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa około 1 cm), tłuszcz powinien być dość mocno rozgrzany. Łyżką nakładamy ciasto na patelnię i formujemy placek. Nie może być zbyt gruby bo w czasie smażenia spali się z wierzchu a w środku będzie surowy. Smażymy około 3 minut z każdej strony, na złoty kolor. Z wierzchu powinny być chrupiące, a w środku miękkie. Jeśli podczas obracania placki się rozpadają, do ciasta trzeba dodać trochę mąki. Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy na ciepło z kwaśna śmietaną lub innymi dodatkami, np. z gulaszem