Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na tradycyjne placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Ja ścieram ziemniaki na grubej tarce, dzięki czemu placki są bardziej chrupiące. Można też przygotować je na tarce z małymi oczkami. Jeśli chcemy zrobić placki na słodko to nie dodajemy cebuli, czosnku, pieprzu, a soli dodajemy tylko szczyptę.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 330
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 240
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1370
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 330
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 240
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1370
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy ząbek czosnku. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce. Dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy. Jeśli ziemniaki puszczą zbyt dużo soku wyciskamy je i zlewamy nadmiar płynu. Dodajemy jedno jajko, czosnek, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i znowu mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa około 1 cm), tłuszcz powinien być dość mocno rozgrzany. Łyżką nakładamy ciasto na patelnię i formujemy placek. Nie może być zbyt gruby bo w czasie smażenia spali się z wierzchu a w środku będzie surowy. Smażymy około 3 minut z każdej strony, na złoty kolor. Z wierzchu powinny być chrupiące, a w środku miękkie. Jeśli podczas obracania placki się rozpadają, do ciasta trzeba dodać trochę mąki. Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy na ciepło z kwaśna śmietaną lub innymi dodatkami, np. z gulaszem