Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na tradycyjne placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Ja ścieram ziemniaki na grubej tarce, dzięki czemu placki są bardziej chrupiące. Można też przygotować je na tarce z małymi oczkami. Jeśli chcemy zrobić placki na słodko to nie dodajemy cebuli, czosnku, pieprzu, a soli dodajemy tylko szczyptę.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1110
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 938
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1213
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1110
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 938
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1213
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy ząbek czosnku. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce. Dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy. Jeśli ziemniaki puszczą zbyt dużo soku wyciskamy je i zlewamy nadmiar płynu. Dodajemy jedno jajko, czosnek, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i znowu mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa około 1 cm), tłuszcz powinien być dość mocno rozgrzany. Łyżką nakładamy ciasto na patelnię i formujemy placek. Nie może być zbyt gruby bo w czasie smażenia spali się z wierzchu a w środku będzie surowy. Smażymy około 3 minut z każdej strony, na złoty kolor. Z wierzchu powinny być chrupiące, a w środku miękkie. Jeśli podczas obracania placki się rozpadają, do ciasta trzeba dodać trochę mąki. Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy na ciepło z kwaśna śmietaną lub innymi dodatkami, np. z gulaszem