Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na tradycyjne placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Ja ścieram ziemniaki na grubej tarce, dzięki czemu placki są bardziej chrupiące. Można też przygotować je na tarce z małymi oczkami. Jeśli chcemy zrobić placki na słodko to nie dodajemy cebuli, czosnku, pieprzu, a soli dodajemy tylko szczyptę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy ząbek czosnku.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce.
Dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy. Jeśli ziemniaki puszczą zbyt dużo soku wyciskamy je i zlewamy nadmiar płynu.
Dodajemy jedno jajko, czosnek, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Dodajemy mąkę i znowu mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa około 1 cm), tłuszcz powinien być dość mocno rozgrzany.
Łyżką nakładamy ciasto na patelnię i formujemy placek. Nie może być zbyt gruby bo w czasie smażenia spali się z wierzchu a w środku będzie surowy.
Smażymy około 3 minut z każdej strony, na złoty kolor. Z wierzchu powinny być chrupiące, a w środku miękkie. Jeśli podczas obracania placki się rozpadają, do ciasta trzeba dodać trochę mąki.
Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy na ciepło z kwaśna śmietaną lub innymi dodatkami, np. z gulaszem
Być może dla innych tradycyjne to z kapustą kiszoną, ale dla mnie ze słodką t...
Odsłon: 20540
Prosty w przygotowaniu , wykona każdy nawet ten, kto nigdy ciasta nigdy ciast...
Odsłon: 17
Czy wiesz, co to jest spanakopita? Określa się tak greckie pikantne ciasto sz...
Odsłon: 28
Prosty w przygotowaniu , wykona każdy nawet ten, kto nigdy ciasta nigdy ciast...
Odsłon: 17
Czy wiesz, co to jest spanakopita? Określa się tak greckie pikantne ciasto sz...
Odsłon: 28
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy ząbek czosnku. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce. Dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy. Jeśli ziemniaki puszczą zbyt dużo soku wyciskamy je i zlewamy nadmiar płynu. Dodajemy jedno jajko, czosnek, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i znowu mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa około 1 cm), tłuszcz powinien być dość mocno rozgrzany. Łyżką nakładamy ciasto na patelnię i formujemy placek. Nie może być zbyt gruby bo w czasie smażenia spali się z wierzchu a w środku będzie surowy. Smażymy około 3 minut z każdej strony, na złoty kolor. Z wierzchu powinny być chrupiące, a w środku miękkie. Jeśli podczas obracania placki się rozpadają, do ciasta trzeba dodać trochę mąki. Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy na ciepło z kwaśna śmietaną lub innymi dodatkami, np. z gulaszem
Przepisy Dania główne
Dania główne
Krokiety z twarogiem, boczkiem i pieczarkami
Dania główne
Spanakopita, czyli grecka aromatyczna zapiekanka
Dania główne
Burrito
Dania główne
Gołąbki w kapuście włoskiej zapiekane w piekarniku
Krokiety z twarogiem, boczkiem i pieczarkami
Krokiety na bogato! Farsz na bazie ziemniaków i twarogu, ale z mnóstwem pyszn...
Odsłon: 13
Spanakopita, czyli grecka aromatyczna zapiekanka
Czy wiesz, co to jest spanakopita? Określa się tak greckie pikantne ciasto sz...
Odsłon: 28