Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny przepis na tradycyjne rolady wołowe, to danie, które kochamy wszyscy za niezastąpiony smak i aromat. Soczysta wołowina faszerowana, z chrupiącym boczkiem, a do tego smażona cebulka i koniecznie ogórek kiszony, tworzą doskonałą kompozycję. Z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty, ziemniakami oblanymi świeżym masełkiem, rolady smakują obłędnie!
patelnia, nóż, deska do krojenia, wykałaczki
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 691
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 388
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 109
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 69
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 45
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 691
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 388
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 109
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 69
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 45
Składniki
Przygotuj mięso. Pokrój mięso wołowe na 4 duże plastry wołowiny (udziec lub karkówka wołowa). Mięso ubij na płasko, dokładnie tak jak na standardowe kotlety. Dopraw do smaku solą, wędzoną papryką, granulowanym czosnkiem i pieprzem. Przygotowane kotlety wysmaruj musztardą (niezbyt gęsto, na ok. 3/4 szerokości). Boczek pokrój na drobniejszą kostkę i ułóż na kotlety. Nie trzeba go dodatkowo dosalać.
Przygotuj warzywa. Dużą cebulę pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Najlepiej, aby ogórek był pokrojony wzdłuż na paski, np. przepołowiony na 4 części.
Gdy pokroisz już warzywa, połóż je na wierzchu kotletów. Całość, aby się trzymała najlepiej zespolić wykałaczkami (2 wykałaczki na brzegi kotleta).
Przygotuj większą patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz. Rolady smaż z obu stron przez około 5 minut do 7 minut na średnim ogniu. W około 5 minucie smażenia dodaj do rolad cebulkę i smaż przez kolejne 2 minuty. Całość tak przygotowaną przenieś do większego garnka, po czym zalej bulionem. Rolady muszą być przykryte minimalnie na 3/4 wysokości. Rolady gotuj około 2,5 godziny.
Po zakończeniu duszenia wyjmij rolady z garnka. Do płynu dodaj mąkę z niewielką ilością zimnej wody i zagotuj, aż sos zgęstnieje. Możesz dodać śmietanę, aby sos był bardziej kremowy.
Rolady podawaj z ulubioną surówką-świetnie sprawdzą się surówki z czerwonej kapusty, kapusty kiszonej, która podkręci kwaśny smak lub buraczków. Jako dodatki możesz dodać ziemniaki z masełkiem lub kluski.