Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjny rassolnik

Tradycyjny rassolnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Tradycyjny rassolnik"

Składniki

  • 60 dag mięsa wołowego z kością
  • 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej
  • 30 dag ogórków kiszonych
  • 20 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 l zalewy solnej z ogórków
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, zalej małą ilością zimnej wody. Wrzuć przyprawy (bez soli!) i gotuj pod pokrywką około godziny, aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. wrzuć do wywaru z mięsem, gotuj, aż będą prawie miękkie, dolej zalewę solną.

  2. Cebulę obierz, posiekaj. Marchewki i pietruszki obierz, pokrój na małe kawałeczki, podobnie ogórki. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć pokrojone warzywa i smaż, aż wyparuje z nich cały sok. Jarzynkę dodaj do gotującego się bulionu. Przykryj i gotuj na małym ogniu kolejne 20-30 minut.

  3. Wyjmij mięso, pokrój na małe kawałeczki. Rozłóż do miseczek i zalej gorącym rosołem. Do każdej miseczki możesz ewentualnie dodać po łyżce gęstej, kwaśnej śmietany i posypać posiekaną zieleniną – koperkiem lub natką pietruszki. Zupa znakomicie smakuje z kromką razowego chleba.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń