Do góry

Dania główne Przepis na:

Tuńczyk wędzony

Przepis dnia 2017-11-20
Tuńczyk wędzony

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 267

Dodano:

Odsłon: 5696

Tuńczyk wędzony na ziomno

Składniki

  • tuńczyk
  • sól morska
  • zioła: pieprz kolorowy, kolendra, papryka, rozmaryn
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tuńczyka w plastrach solimy i układamy na tacce w chłodnym miejscu na 8-12h. Po tym czasie osuszamy za pomocą ręczników papierowych i nacieramy rozdrobnionymi ziołami, ale nie mielonymi, przyklejamy je do ryby. Układamy w pojemniku z pokrywką i odstawiamy na kilka godzin.

  2. Następnie rybę układamy na kratki w wędzarni, osuszamy je powietrzem z min ilością dymu o temp. do 40 st. max. Później wędzimy dymem o temp. do max. 30 st. do momentu osiągnięcia jasno brązowej barwy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 listopada 2017 Znowu taki przepis serwujesz, że mój lwi nos nie przejść obok tego obojętnie ;)

W przyszłym roku przymierzamy się do zrobienia małej wędzarni na działce, więc na pewno ten przepis pójdzie na pierwszy rzut :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń