Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z tunezyjską oliwą czosnkową

Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej z Tunezji; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką. Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami ale zszycie jest skuteczniejsze i prostsze). Napełnione tuby włożyć do szkła żaroodpornego, obficie polać tunezyjską oliwą czosnkową, obłożyć pozostałym czosnkiem pokrojonym na grubsze płatki i zapiekać w 180oC ok. pół godziny (tak żeby kalmary lekko się zrumieniły). Pod koniec zapiekania kalmary osolić.
Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z tunezyjską oliwą czosnkową
Składniki
- kalmary mrożone 4 tuby
- Tunezyjska oliwa czosnkowa
- Ryż ok.1 szklanki
- pomidory 2
- czosnek 4 ząbki
- Kukurydza z puszki (ok.pół szklanki)
- Ser gorgonzola (lub inny o ostrym, intensywnym smaku)
- Płatki chili,
- Tymianek Garść
- Oregano garść
- Natka pietruszki pęczek
Składniki
- kalmary mrożone 4 tuby
- Tunezyjska oliwa czosnkowa
- Ryż ok.1 szklanki
- pomidory 2
- czosnek 4 ząbki
- Kukurydza z puszki (ok.pół szklanki)
- Ser gorgonzola (lub inny o ostrym, intensywnym smaku)
- Płatki chili,
- Tymianek Garść
- Oregano garść
- Natka pietruszki pęczek

Etapy przygotowania
Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej z Tunezji; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką.

Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami ale zszycie jest skuteczniejsze i prostsze). Napełnione tuby włożyć do szkła żaroodpornego, obficie polać tunezyjską oliwą czosnkową, obłożyć pozostałym czosnkiem pokrojonym na grubsze płatki. Zapiekać w 180 stopni C ok. pół godziny (tak żeby kalmary lekko się zrumieniły). Pod koniec zapiekania kalmary osolić.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 352

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 776

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 121
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 292
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 352

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 776

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 121
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 292



Składniki
- kalmary mrożone 4 tuby
- Tunezyjska oliwa czosnkowa
- Ryż ok.1 szklanki
- pomidory 2
- czosnek 4 ząbki
- Kukurydza z puszki (ok.pół szklanki)
- Ser gorgonzola (lub inny o ostrym, intensywnym smaku)
- Płatki chili,
- Tymianek Garść
- Oregano garść
- Natka pietruszki pęczek
Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej z Tunezji; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką.
Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami ale zszycie jest skuteczniejsze i prostsze). Napełnione tuby włożyć do szkła żaroodpornego, obficie polać tunezyjską oliwą czosnkową, obłożyć pozostałym czosnkiem pokrojonym na grubsze płatki. Zapiekać w 180 stopni C ok. pół godziny (tak żeby kalmary lekko się zrumieniły). Pod koniec zapiekania kalmary osolić.
swietna wersja, kiedys jadlam kalmary faszerowane rybnym nadzieniem ale nie udalo mi sie tego przepisu odtowrzyc, pozdrawiam