Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka kurczaka smażone na sposób azjatycki z ziarenkami sezamu"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 106
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 46
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 106
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 46
Składniki
Mięso opłucz, osusz i skrop sosem sojowym. Odłóż na bok. Kaszę opłucz pod bieżącą wodą, dobrze osącz. Wsyp do wrzącej, posolonej wody. Gotuj 10–15 minut.
Kiedy kasza będzie miękka, odcedź ją i osącz na sitku. Zioła opłucz, natkę posiekaj, a od gałązek trybuli oderwij listki.
Sok cytrynowy dobrze wymieszaj z 4 łyżkami oleju. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą cukru. Pęczak wymieszaj z posiekaną natką oraz listkami trybuli. Odstaw na godzinę. Krótko przed podaniem pęczak jeszcze raz przypraw do smaku.
Na patelni mocno rozgrzej pozostały olej. Włóż podudzia. Smaż je ok. 15 minut. Często obracaj, aby zrumieniły się ładnie ze wszystkich stron. Tłuszcz ze smażenia wymieszaj z miodem. Posmaruj tym mięso. Posyp je sezamem. Podudzia w sezamie serwuj z przygotowaną wcześniej kaszą. Danie udekoruj plasterkami pomidorów, cząstkami cytryny oraz gałązkami trybuli.Źródło: Naj