Dania główne Przepis na:
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
usunąć z udek skórę, otoczyć kawałki w mieszance mąki i przypraw. Rozgrzać oliwę na patelni, usmażyć udka, do momentu aż zbrozowieją. Udka odłożyć na półmisek. Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 10 min.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć kurczaka i cebulę. Dodać liście laurowe, bulion z kurczaka, wino i figi (świeżych nie miałem dałem 10 suszonych fig, które przeciąłem na pół. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem 1 godz 15 minut w temperaturze 180-190 *C
Wyjąć kurczaka, fili, liście laurowe (wyrzucić). Płyn pozostały z pieczenia, przelać na patelnie, dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, i mieszankę wody z mąką kukurydzianą. Gotować, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje.
Przełożyć kurczaka i figi z powrotem na patelnie, mieszać , podgrzać. Na koniec posypać natką pietruszki. Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Jagoda50 18 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Sprawdziłam jak smakuje to danie.Gratuluje ,naprawde dobre i to połaczenie smaków,świetne.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 07 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Muszę to wypróbować !0 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 04 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
ciekawe połączenie napewno ciekawy smak .....0 Kto głosował? | Odpowiedz