Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczne, oryginalne
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 213
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 929
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4026
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 213
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 929
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4026
Składniki
usunąć z udek skórę, otoczyć kawałki w mieszance mąki i przypraw. Rozgrzać oliwę na patelni, usmażyć udka, do momentu aż zbrozowieją. Udka odłożyć na półmisek. Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 10 min.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć kurczaka i cebulę. Dodać liście laurowe, bulion z kurczaka, wino i figi (świeżych nie miałem dałem 10 suszonych fig, które przeciąłem na pół. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem 1 godz 15 minut w temperaturze 180-190 *C
Wyjąć kurczaka, fili, liście laurowe (wyrzucić). Płyn pozostały z pieczenia, przelać na patelnie, dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, i mieszankę wody z mąką kukurydzianą. Gotować, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje.
Przełożyć kurczaka i figi z powrotem na patelnie, mieszać , podgrzać. Na koniec posypać natką pietruszki. Smacznego :)