Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczne, oryginalne
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9513
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4972
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 43
Dziś do pracy.
Odsłon: 658
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9513
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4972
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 43
Dziś do pracy.
Odsłon: 658
Składniki
usunąć z udek skórę, otoczyć kawałki w mieszance mąki i przypraw. Rozgrzać oliwę na patelni, usmażyć udka, do momentu aż zbrozowieją. Udka odłożyć na półmisek. Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 10 min.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć kurczaka i cebulę. Dodać liście laurowe, bulion z kurczaka, wino i figi (świeżych nie miałem dałem 10 suszonych fig, które przeciąłem na pół. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem 1 godz 15 minut w temperaturze 180-190 *C
Wyjąć kurczaka, fili, liście laurowe (wyrzucić). Płyn pozostały z pieczenia, przelać na patelnie, dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, i mieszankę wody z mąką kukurydzianą. Gotować, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje.
Przełożyć kurczaka i figi z powrotem na patelnie, mieszać , podgrzać. Na koniec posypać natką pietruszki. Smacznego :)