Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 11219
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 724
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 439
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13337
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 11219
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 724
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 439
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13337
Składniki
Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem, suszoną miętą. Skropić sokiem z cytryny i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Orzechy drobno posiekać. Na patelni rozpuścić połowę masła, zeszklić posiekaną cebulę. Na pozostałym maśle zrumienić udka z każdej strony. Mięso i cebulę przełożyć do rondla, skropić odrobiną wody, przykryć. Dusić powoli na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać posiekane orzechy, świeże listki mięty, wlać białe, wytrawne wino. Dusić jeszcze kilka minut na bardzo małym ogniu. Danie podawać gorące - z ryżem na sypko oraz z sałatką ze słodkiej kapusty, marchwi, cebuli i jabłek, polaną sosem winegret.