Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10269
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 90
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 77
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 855
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 496
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10269
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 90
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 77
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 855
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 496
Składniki
Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem, suszoną miętą. Skropić sokiem z cytryny i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Orzechy drobno posiekać. Na patelni rozpuścić połowę masła, zeszklić posiekaną cebulę. Na pozostałym maśle zrumienić udka z każdej strony. Mięso i cebulę przełożyć do rondla, skropić odrobiną wody, przykryć. Dusić powoli na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać posiekane orzechy, świeże listki mięty, wlać białe, wytrawne wino. Dusić jeszcze kilka minut na bardzo małym ogniu. Danie podawać gorące - z ryżem na sypko oraz z sałatką ze słodkiej kapusty, marchwi, cebuli i jabłek, polaną sosem winegret.