Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 812
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2830
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 942
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1685
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14592
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 812
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2830
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 942
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1685
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14592
Składniki
Kurczaka umyć, podzielić na osiem części, usunąć grube kości grzbietowe, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić. Obsmażyć każdą część z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełożyć do rondla, trzymać w cieple. Cztery cebule oczyścić i posiekać w drobną kostkę. Zeszklić ją na kolejnych 2 łyżkach tłuszczu. Dodać suchy ryż i przyprawy. Mieszając, smażyć na dość dużym ogniu ok. 5 minut. Gdy ryż nabierze złotego koloru, przełożyć go do rondla z kurczakiem. Paprykę i ostrą papryczkę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na krążki. Smażyć je chwilę na reszcie oleju, aż papryka zwiotczeje. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dusić chwilę razem, a następnie przełożyć do rondla z kurczakiem i ryżem, zalać potrawę gorącym bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 40 minut. Czerwoną kapustę posiekać, zblanszować we wrzątku z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego, ostudzić. Jabłko obrać, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Ostatnią cebulę obrać i posiekać. W salaterce wymieszać kapustę z cebulą i jabłkiem. Doprawić do smaku oliwą, cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym. Udka podać z ryżem i sałatką, posypane natką.