Wspaniale na zimno,krojone w plastry, na przyjecie jako przystawka lub na romantyczna kolacje we dwoje.
Udka nadziewane.
Składniki
- 4 spore udka z kurczaka
- FARSZ: 20dag karkowki+15 dag watrobki drobiowej+duza cebula+troche maki+olej rzepakowy+Kucharek+kasza
- BEJCA: 4 duze zabki czosnku +papryka w proszku+ Kucharek 2 lyzeczki+olej
Składniki
- 4 spore udka z kurczaka
- FARSZ: 20dag karkowki+15 dag watrobki drobiowej+duza cebula+troche maki+olej rzepakowy+Kucharek+kasza
- BEJCA: 4 duze zabki czosnku +papryka w proszku+ Kucharek 2 lyzeczki+olej

Etapy przygotowania
Poprzedniego dnia przygotowujemy udka, dokladnie myjemy i usuwamy kosci, przygotowujemy bejce, jak podalam w skladnikach, dokladnie nacieramy udka z zewnatrz i wewnatrz, dajemy do dowolnego naczynia, przykrywamy i do nastepnego dnia umieszczamy w lodowce.
Przygotowujemy FARSZ: 1/ gotujemy karkowke podzielona na male czesci w wodzie doprawionej Kucharkiem ok 35 minut, nastepnie wyjmujemy i studzimy; 2/ oczyszczamy watrobke, obtaczamy w mace i samzymy na oleju (bez soli), studzimy; 3/na tym samym tluszczu smazymy cebule pokrojona w piorka, doprawiona Kucharkiem, tylko do czesciowego zeszklenia, studzimy; 4/ w malym rondelku gotujemy wraz z odrobina soli wode ok. 200ml, po zagotowaniu dodajemy 2 lyzki kaszy drobnej perlowej i gotuemy jeszcze jakies 7 minut, studzimy; 5/ mieso wraz z cebulka przemielamy przez maszynke, dodajemy kasze, 1 czubata lyzke suszonej pietruszki zielonej, sporo pieprzu czarnego, jeszcze troche Kucharka, 1 czub. lyzke bulki tartej i dokladnie mieszamy;
Dokladnie wypychamy farszem udka, potem dodatkowo kladziemy jeszcze farsz na gorna czesc udzca, spinamy szpilkami i pieczemy w piekarniku 180 stC ok 40 minut;

Nastepnie schladzamy i dajemy do lodowki do cakowitego stezenia i ochlodzenia na jeszcze kilka godzin, podajemy pokrojone w plastry wraz z dodatkiem buleczki lub chleba. Bardzo smaczne i pozywne. SMACZNEGO.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4771

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 294
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2494

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 56
Ostatnio komentowane przepisy
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4771

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 294
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2494

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 56



Składniki
- 4 spore udka z kurczaka
- FARSZ: 20dag karkowki+15 dag watrobki drobiowej+duza cebula+troche maki+olej rzepakowy+Kucharek+kasza
- BEJCA: 4 duze zabki czosnku +papryka w proszku+ Kucharek 2 lyzeczki+olej
Poprzedniego dnia przygotowujemy udka, dokladnie myjemy i usuwamy kosci, przygotowujemy bejce, jak podalam w skladnikach, dokladnie nacieramy udka z zewnatrz i wewnatrz, dajemy do dowolnego naczynia, przykrywamy i do nastepnego dnia umieszczamy w lodowce.
Przygotowujemy FARSZ: 1/ gotujemy karkowke podzielona na male czesci w wodzie doprawionej Kucharkiem ok 35 minut, nastepnie wyjmujemy i studzimy; 2/ oczyszczamy watrobke, obtaczamy w mace i samzymy na oleju (bez soli), studzimy; 3/na tym samym tluszczu smazymy cebule pokrojona w piorka, doprawiona Kucharkiem, tylko do czesciowego zeszklenia, studzimy; 4/ w malym rondelku gotujemy wraz z odrobina soli wode ok. 200ml, po zagotowaniu dodajemy 2 lyzki kaszy drobnej perlowej i gotuemy jeszcze jakies 7 minut, studzimy; 5/ mieso wraz z cebulka przemielamy przez maszynke, dodajemy kasze, 1 czubata lyzke suszonej pietruszki zielonej, sporo pieprzu czarnego, jeszcze troche Kucharka, 1 czub. lyzke bulki tartej i dokladnie mieszamy;
Dokladnie wypychamy farszem udka, potem dodatkowo kladziemy jeszcze farsz na gorna czesc udzca, spinamy szpilkami i pieczemy w piekarniku 180 stC ok 40 minut;
Nastepnie schladzamy i dajemy do lodowki do cakowitego stezenia i ochlodzenia na jeszcze kilka godzin, podajemy pokrojone w plastry wraz z dodatkiem buleczki lub chleba. Bardzo smaczne i pozywne. SMACZNEGO.
Moge tylko zareczyc, ze jest to po prostu przepyszne, podane na zimno, pokrojone w grubsze plastry, wraz z chlebem. Mozna tez tak zrobic calego kurczaka, moj tato zawsze wyjmowal kosci z calego kurczaka, a potem go nadziewal i piekl. moze nastepnym razem i ja sprobuje tej sztuki. PRZEPYSZNE!!
Pracochłonne ale za to pyszne :)