Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka w żurawinie"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 283
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1383
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4293
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 283
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1383
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4293
Składniki
Udka kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Do miski wyciśnij sok z jednej sparzonej cytryny. Dodaj brązowy cukier, curry, kumin i 4 łyżki oleju. Wsyp łyżkę posiekanych ziół (np, tymianku).
marynaty połącz. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Włóż udka, wymieszaj starannie. Odstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Udka wyjmij z marynaty, lekko osusz. Włóż na rozgrzany tłuszcz i szybko obsmaż. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 40 min w 180 st.
Szalotki obierz, pokrój. Wrzuć na patelnię, na której smażyłaś kurczaka. Przesmaż na złoty kolor. Dodaj żurawinę ze słoika oraz resztę marynaty. Na koniec do ciepłego sosu dodaj masło.
Drugą cytrynę sparz, pokrój w plastry. Obsmaż na suchej patelni. Udka rozłóż na talerze, dekoruj cytryną. Podawaj z sosem żurawinowym.Źródło: Świat kobiety