Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponujemy szybki obiad z udek drobiowych, duszonych na patelni w cebuli i przyprawach. Mięso jest soczyste i kruche, do tego zrobimy pyszny sos. Prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10154
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1159
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11553
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 564
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10154
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1159
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11553
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 564
Składniki
Udka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Na gorącym tłuszczu obsmażamy na rumiano z obu stron udka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy całość aż do mocnego zrumienienia cebuli.
Następnie podlewamy udka wodą i przykrywamy pokrywą. Dusimy mięso około 30 minut. Kiedy będzie już miękkie wykładamy je na talerz i robimy sos. Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki zimnej wody. Zagęszczamy sos na patelni. Przyprawiamy go jeszcze maggi i sosem sojowym. Tak przyrządzony sos przecieramy przez gęste sitko lub rozdrabniamy go blenderem. Teraz wkładamy z powrotem udka do sosu, podgrzewamy całość. Wyborne, kruche udka z kurczaka w pysznym sosie gotowe!