Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na proste a smaczne niedzielne danie z udziałem kurczaka. Składniki łatwo dostępne, a sama potrawa nie jest pracochłonna.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 285
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1402
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 279
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1000
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 285
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1402
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 279
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1000
Składniki
Udka przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor, co trwa 5-6 minut. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek i siekamy drobno. Włączamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
Marchew obieramy i kroimy w plastry, a z papryki usuwamy gniazdo z pestkami. Zagotowujemy wodę w czajniku.
Usmażone udka składamy do żaroodpornego naczynia lub garnka casserole, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek , ale nie przypiekamy. Dodajemy tymianek.
Do szklanki wsypujemy przyprawę Kucharek, uzupełniamy gorącą wodą i dodajemy do udek. Dodajemy również usmażoną cebulę z czosnkiem oraz plastry marchwi oraz kawałki papryki.
Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upływie pół godziny odkrywamy pokrywkę i pieczemy dalsze pół godziny lub 20 minut.
Udka wyjmujemy z naczynia, zagęszczamy ulubionym sosem i z powrotem wkładamy udka do naczynia. Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz surówką.