Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarniku. Udka wychodzą soczyste , mięsko kruche, a skórka chrupiąca. Polecam
miska lub naczynie, blaszka, nóż,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5325
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 870
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5065
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1328
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5325
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 870
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5065
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1328
Składniki
Udka po oczyszczeniu , umyciu i osuszeniu wkładam do większej miski lub naczynia, wlewam oliwę, dodaję wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam tak by całe udka pokryły się przyprawami. Zakrywam ścierką i odkładam na 2 - 3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie przekładam na większą blaszkę do pieczenia, zalewam pozostałą marynatą. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekle do miękkości mięsa i ładnego spieczenia. Takie udka podaję na stół do sałatek lub pieczywa, albo po prostu do obiadu. Są pyszne. Polecam i życzę smacznego Rada; Najlepsze są udka mniejsze, ja niestety dostałam kupić tylko takie duże więc po upieczeniu podzieliłam udko na dwie części.
Udka zamarynowane.
Udka gotowe do pieczenia.
Udka gotowe do podania, po upieczeniu.