Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z warzywami w pysznym sosie

Udka z warzywami w pysznym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 14370

Dodano:

Odsłon: 3626

Udka z kurczaka zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu., znikają w mgnieniu oka, gdy tylko wystawię na stół. Danie można podać z ryżem lub makaronem. Koniecznie wypróbuj.

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szt. marchwi
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • Kilka grzybów Mun
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • Olej do smażenia
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu chili słodkiego
  • Sól
  • Szczypta chili
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udka z warzywami w pysznym sosie

Przygotowanie

  1. 1. Udka myję, osuszam, usuwam kości oraz skórę i kroję na mniejsze kawałki. Przekłam do miski, dodaję trzy łyżki sosu sojowego jasnego, miód, skrobie ziemniaczaną oraz sól i dokładnie mieszam. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą.

  2. 2. Cebulę oraz czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso z udek. Gdy mięso zmieni kolor na jasno brązowy wtedy dodaję po kolei warzywa.
    3. Marchew obieram, kroję w słupki
    4. Następnie myję, obieram z nasion, kroję w drobne paseczki papryki.
    5. Grzyby Mun odlewam z wody, kroję w paseczki.
    6. Kapustę pekińską szatkuję drobno.

  3. 7. Mięso z warzywami podlewamy jedną szklanką wody, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego ciemnego, sos Chili, wsypujemy szczyptę Chili i ewentualnie solimy. Wszystko razem gotujemy do chwili aż warzywa i mięso będą miękkie.
    8. Gotowe.
    9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń