Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udziec z indyka jest jednym z najsmaczniejszych (a przy tym najzdrowszych) gatunków mięsa. Poniżej prosty przepis na smaczne danie, którym na pewno podbijecie serca wszystkich, którzy usiądą do takiego obiadu…
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 308
Królowa grilla :)
Odsłon: 93
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 74
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 308
Królowa grilla :)
Odsłon: 93
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 74
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Udziec myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy nożem, tak by nie naciąć mięsa. Jeśli natniemy na krzyż, powstanie nam zgrabna kratka. Następnie nacieramy solą, czarnym zmielonym pieprzem oraz mieszanką warzyw. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy warzywa. Papryki, marchewki, cebule w ósemki, cukinię w średniej wielkości paski. Rozgrzewamy na patelni masło lub olej i obsmażamy udziec po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy, skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch układamy pokrojone marchewki. Polewamy roztopionym masłem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 O C (funkcja góra – dół). Pieczemy pół godziny. Dodajemy pozostałe warzywa, posolone i skropione lekko olejem. Pieczemy jeszcze godzinę. Wyjmujemy z piekarnika, udziec kroimy w zgrabne paski i podajemy z duszonymi warzywami i ulubionym dodatkiem (ryż, kasza, ziemniaki – do wyboru). Smacznego!