Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udziec z indyka jest jednym z najsmaczniejszych (a przy tym najzdrowszych) gatunków mięsa. Poniżej prosty przepis na smaczne danie, którym na pewno podbijecie serca wszystkich, którzy usiądą do takiego obiadu…
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2351
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3516
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4287
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74341
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2351
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3516
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4287
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74341
Składniki
Udziec myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy nożem, tak by nie naciąć mięsa. Jeśli natniemy na krzyż, powstanie nam zgrabna kratka. Następnie nacieramy solą, czarnym zmielonym pieprzem oraz mieszanką warzyw. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy warzywa. Papryki, marchewki, cebule w ósemki, cukinię w średniej wielkości paski. Rozgrzewamy na patelni masło lub olej i obsmażamy udziec po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy, skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch układamy pokrojone marchewki. Polewamy roztopionym masłem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 O C (funkcja góra – dół). Pieczemy pół godziny. Dodajemy pozostałe warzywa, posolone i skropione lekko olejem. Pieczemy jeszcze godzinę. Wyjmujemy z piekarnika, udziec kroimy w zgrabne paski i podajemy z duszonymi warzywami i ulubionym dodatkiem (ryż, kasza, ziemniaki – do wyboru). Smacznego!