Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe danie na specjalną kolację, lub weekendowy obiad. Przeplatają się w nim delikatne i wyraziste smaki. Ponadto taki posiłek będzie znakomicie odżywiał nasz organizm i wpływał na niego pro-zdrowotnie.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3429
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 41
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2703
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 120
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 93
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3429
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 41
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2703
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 120
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 93
Składniki
Zaczynamy od zamarynowania udźca dzień wcześniej: Do zrobienia marynaty będziemy potrzebowali: soli, czosnku, papryk: ostrej i słodkiej, kurkumy, curry i kuminu. Wyciskamy czosnek 2-3 ząbki dodajemy po łyżeczce: papryk, kurkumy i curry oraz pół łyżeczki kuminu, dolewamy kilka łyżek oliwy i robimy gęstą pastę (konsystencja jest widoczna na filmie). Indyka intensywnie solimy i nacieramy marynatą. Zamykamy w pojemniku i chowamy do lodówki na kilkanaście godzin. Następnego dnia: Wyjmujemy indyka z lodówki i przekładamy go do naczynia żaroodpornego i dolewamy troszkę wody. Zamykamy naczynie i wkładamy wszystko do piekarnika (chłodnego). Piekarnik ustawiamy na 180C i pieczemy około 80-90 minut (trzeba kontrolować mięso)
Seler obieramy i kroimy na drobne kawałki (szybciej się ugotuje). Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy aż zmięknie. Następnie dodajemy solidną łyżkę masła, sól i pieprz i wszystko blendujemy na gładkie puree.
Surówka: Kapustę pekińską drobno siekamy, dodajemy kukurydzę i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Jabłko i marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Koperek drobno siekamy i mieszamy z łyżeczką musztardy i oliwą z oliwek. Taki sos dodajemy do surówki i wszystko mieszamy.
udziec po wyjęciu z pieca powinien odpocząć kilka minut 4-5. Płyn który powstanie może służyć jako baza do sosu (powiem tak: powinien). Do miseczki nałóżmy łyżkę, albo dwie mąki orkiszowej. Dolejmy trochę płynu i wszystko wymieszajmy. Następne dodajmy więcej cały czas mieszając. Wszystko należy podgrzewać cały czas mieszając. Jeśli konsystencja będzie za rzadka dodajemy troszkę mąki, jeśli za gęsta trochę wody.
Na zdjęciu znajduje się propozycja podania. Zapraszam do obejrzenia filmu gdzie krok po kroku pokazuję jak przygotować to danie. Zapraszam również do odwiedzenie bloga. Życzę udanego i radosnego gotowania :) M.