Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe danie na specjalną kolację, lub weekendowy obiad. Przeplatają się w nim delikatne i wyraziste smaki. Ponadto taki posiłek będzie znakomicie odżywiał nasz organizm i wpływał na niego pro-zdrowotnie.
Zaczynamy od zamarynowania udźca dzień wcześniej: Do zrobienia marynaty będziemy potrzebowali: soli, czosnku, papryk: ostrej i słodkiej, kurkumy, curry i kuminu.
Wyciskamy czosnek 2-3 ząbki dodajemy po łyżeczce: papryk, kurkumy i curry oraz pół łyżeczki kuminu, dolewamy kilka łyżek oliwy i robimy gęstą pastę (konsystencja jest widoczna na filmie). Indyka intensywnie solimy i nacieramy marynatą. Zamykamy w pojemniku i chowamy do lodówki na kilkanaście godzin.
Następnego dnia:
Wyjmujemy indyka z lodówki i przekładamy go do naczynia żaroodpornego i dolewamy troszkę wody. Zamykamy naczynie i wkładamy wszystko do piekarnika (chłodnego). Piekarnik ustawiamy na 180C i pieczemy około 80-90 minut (trzeba kontrolować mięso)
Seler obieramy i kroimy na drobne kawałki (szybciej się ugotuje). Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy aż zmięknie. Następnie dodajemy solidną łyżkę masła, sól i pieprz i wszystko blendujemy na gładkie puree.
Surówka: Kapustę pekińską drobno siekamy, dodajemy kukurydzę i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Jabłko i marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Koperek drobno siekamy i mieszamy z łyżeczką musztardy i oliwą z oliwek. Taki sos dodajemy do surówki i wszystko mieszamy.
udziec po wyjęciu z pieca powinien odpocząć kilka minut 4-5. Płyn który powstanie może służyć jako baza do sosu (powiem tak: powinien). Do miseczki nałóżmy łyżkę, albo dwie mąki orkiszowej. Dolejmy trochę płynu i wszystko wymieszajmy. Następne dodajmy więcej cały czas mieszając. Wszystko należy podgrzewać cały czas mieszając. Jeśli konsystencja będzie za rzadka dodajemy troszkę mąki, jeśli za gęsta trochę wody.
Na zdjęciu znajduje się propozycja podania. Zapraszam do obejrzenia filmu gdzie krok po kroku pokazuję jak przygotować to danie. Zapraszam również do odwiedzenie bloga.
Życzę udanego i radosnego gotowania :)
M.
Nadzienie z pikantnej kiełbasy chorizo, czosnku i rozmarynu nadaje pieczeni c...
Odsłon: 1432
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 43
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną olej...
Odsłon: 46
Nie masz pomysłu na piątkowy obiad lub chcesz zaskoczyć gości, ten przepis je...
Odsłon: 4157
Rożki z tortilli to świetna propozycja na imprezową przekąskę, ale także zdro...
Odsłon: 476
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 64
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 43
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną olej...
Odsłon: 46
Nie masz pomysłu na piątkowy obiad lub chcesz zaskoczyć gości, ten przepis je...
Odsłon: 4157
Rożki z tortilli to świetna propozycja na imprezową przekąskę, ale także zdro...
Odsłon: 476
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 64
Składniki
Zaczynamy od zamarynowania udźca dzień wcześniej: Do zrobienia marynaty będziemy potrzebowali: soli, czosnku, papryk: ostrej i słodkiej, kurkumy, curry i kuminu. Wyciskamy czosnek 2-3 ząbki dodajemy po łyżeczce: papryk, kurkumy i curry oraz pół łyżeczki kuminu, dolewamy kilka łyżek oliwy i robimy gęstą pastę (konsystencja jest widoczna na filmie). Indyka intensywnie solimy i nacieramy marynatą. Zamykamy w pojemniku i chowamy do lodówki na kilkanaście godzin. Następnego dnia: Wyjmujemy indyka z lodówki i przekładamy go do naczynia żaroodpornego i dolewamy troszkę wody. Zamykamy naczynie i wkładamy wszystko do piekarnika (chłodnego). Piekarnik ustawiamy na 180C i pieczemy około 80-90 minut (trzeba kontrolować mięso)
Seler obieramy i kroimy na drobne kawałki (szybciej się ugotuje). Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy aż zmięknie. Następnie dodajemy solidną łyżkę masła, sól i pieprz i wszystko blendujemy na gładkie puree.
Surówka: Kapustę pekińską drobno siekamy, dodajemy kukurydzę i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Jabłko i marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Koperek drobno siekamy i mieszamy z łyżeczką musztardy i oliwą z oliwek. Taki sos dodajemy do surówki i wszystko mieszamy.
udziec po wyjęciu z pieca powinien odpocząć kilka minut 4-5. Płyn który powstanie może służyć jako baza do sosu (powiem tak: powinien). Do miseczki nałóżmy łyżkę, albo dwie mąki orkiszowej. Dolejmy trochę płynu i wszystko wymieszajmy. Następne dodajmy więcej cały czas mieszając. Wszystko należy podgrzewać cały czas mieszając. Jeśli konsystencja będzie za rzadka dodajemy troszkę mąki, jeśli za gęsta trochę wody.
Na zdjęciu znajduje się propozycja podania. Zapraszam do obejrzenia filmu gdzie krok po kroku pokazuję jak przygotować to danie. Zapraszam również do odwiedzenie bloga. Życzę udanego i radosnego gotowania :) M.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kapusta młoda z mielonką tyrolską.
Dania główne
Krokiety z pieczarkami i serem
Dania główne
Placki z cukinii i marchewki
Dania główne
Kofty z ryby
Kapusta młoda z mielonką tyrolską.
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 89
Krokiety z pieczarkami i serem
Zapraszam na krokieciki z pieczarkami i serem. Zrobiłam je w trochę inny spos...
Odsłon: 154